BalkansPress

Dobro došli!

Nije više dovoljno dati deci slobodu po pitanju seksualne orijentacije, treba im prikazati kako izgleda život gej osoba!

Pod ovim motom, u Nemačkoj se otvara prvi LGBT vrtić! Domaći mediji su se odmah podelili, pa dok jedni upozoravaju da se najmlađi, ovim defakto, tendenciozno i neprikriveno, izvode na put homoseksualnosti, drugi izražavaju nacionalni ponos što je njihova zemlja pionir na ovom planu.

Proklamujući "životne raznolikosti", u dva odeljenja koja nose živopisna, deci prijemčiva imena "Pink tigar" i "Žuto-zeleni panter", vaspitači će podučavati najmlađe. Već je upisano 60 mališana, a uz one koji rastu u istopolnim zajednicama, prijavljeni su i "obični polaznici", čiji su se roditelji za ovaj vrtić odlučili jer im je najbliži. Od svega šokantnog, najveću buru podigla je porazna činjenica da je u upravi obdaništa jedan pedofil! Osim toga, jedan član tandema koji čine rukovodilac ustanove i njegov zamenik, pripadnik je LGBT.

 

Nemački mediji, doduše samo oni koje oni "liberalni" svrstavaju u konzervativne, iznose zabrinjavajuću činjenicu koja tek zvoni na uzbunu. Nedeljnik "Fokus" je, naime, objavio da u Nadzornom odboru Savetovališta, koje osniva vrtić, sedi dokazani pedofil Rudiger Lautman (86). Ovaj sociolog podigao je veliku buru u nemačkoj javnosti kad je, 1994. godine objavio knjigu "Želja za detetom. Portret pedofila". Usledila je optužba da autor zagovara seksualne odnose odraslih s decom, a on se branio tvrdnjom da je "samo hteo da rasvetli ponašanje pedofila, da bi se ono razumelo".

Pored podsećanja na spornu knjigu, Fokus navodi da je Lautman bio član zajednice "Humana seksualnost", koja je 1997. godine izdala brošuru "Dete i seksualnost". Osim toga, Lautman je 1979. godine učestvovao u podnošenju zahteva za izbacivanje paragrafa 176 iz Kaznenog zakona, po kom su seksualne radnje s decom mlađom od 14 godina kažnjive.

Marsel de Grot (60), izvršni direktor Savetovališta za LGBT osobe, u okviru kog se vrtić otvara, "objašnjava" da Lautman ni na koji način nije povezan sa svakodnevnim poslom u obdaništu i priznaje da bi "da jeste, to bilo problematično".

*Foto Shutterstock

Domaći mediji navode da je u uslovima za prijem na rukovodeća radna mesta ovog LGBT vrtića precizno bilo navedeno da "se traži osoba koja ima vrlo detaljno poznavanje života homoseksualaca, a poželjno je i da im sama pripada". Izbor vaspitača još traje, vremena ima dovoljno, jer se vrtić otvara početkom iduće godine. Ima još tridesetak slobodnih mesta, a u upravi kažu da nimalo ne sumnjaju da će se i ona uskoro popuniti.

U odgovoru na novinarska pitanja kakva se deca upisuju, u vrtiću navode primer dečaka koji rado oblači haljinice i stavlja šnalice u kosu, naročito kad mu je rođendan, pa se njegov roditeljski par nada da će ovde biti bolje prihvaćen nego u običnim vrtićima. Pedagoški koncept predviđa da se tokom rada sa decom otvoreno pokazuje šta znači biti homoseksualna osoba.

- Imaćemo deset običnih knjiga za najmlađe, a tri u kojima se princ ne venčava sa princezom, nego sa drugim princom - slikovito objašnjava De Grot. - Cilj nam je da celu zgradu pretvorimo u višegeneracijsku kuću za homoseksualce, biseksualce, transseksualce i interseksualce.

 

Mališani koji se upisuju u ovaj LGBT vrtić, odnosno njihovi roditelji ne moraju da se, u njihovo ime, izjasne da li su deca homoseksualne orijentacije - kažu u upravi, ali priznaju da će, svakako, upravo ta orijentacija biti prisutna u svakodnevnom radu sa štićenicima.

- Cilj nam je da od najmlađih dana mališani dobiju slobodu i na ovom planu. U svemu ostalom, vrtić će biti kao i svi ostali. Zahvaljujući pedagoškom radu, deci koja nisu heteroseksualna, kasnije će biti olakšano da sami obelodane svoju seksualnu orijentaciju - poručuje Marsel de Grot.

DRŽAVNI SEKRETAR KVIR OSOBA

U vladi nemačkog kancelara Olafa Šolca, prvi put je mesto saveznog komesara za porodicu dato jednoj kvir osobi, to jest, pripadniku LGBT zajednice. U pitanju je Sven Leman, parlamentarni državni sekretar u Saveznom ministarstvu za porodična pitanja, koji ističe da mu je cilj da Nemačka postane pionir u prihvatanju različitosti. Želi, kako kaže, da ojača prava kvir osoba i poručuje da različitost treba uzeti zdravo za gotovo, već u vrtićima i školama.

Scroll to top