BalkansPress

Dobro došli!

Ne bi trebalo dozvoliti da SAD dominiraju na globalnom energetskom tržištu dok EU trpi posledice sukoba u Ukrajini. To je izjavio francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

„Sukob u Ukrajini ne sme da se završi s američkom ekonomskom dominacijom i slabljenjem EU”, rekao je on u francuskom parlamentu u ponedeljak, prenosi Raša tudej.

Le Mer je ocenio da je neprihvatljivo da Vašington „prodaje svoj tečni prirodni gas po četiri puta višoj ceni od one utvrđene za američke industrijalce”, dodajući da „ekonomsko slabljenje Evrope nije ni u čijem interesu”.

PROČITAJTE: Šta je, zapravo, Kadirov poručio Putinu?

 

„Moramo postići uravnoteženiji ekonomski odnos po pitanju energije između američkih partnera i evropskog kontinenta”, poručio je on.

Pre sukoba u Ukrajini, Rusija je bila najveći snabdevač EU gasom, s udelom od oko 45 odsto u ukupnom uvozu gasa tog bloka. Međutim, zbog sankcija uvedenih Moskvi posle napada na Ukrajinu, isporuke ruskog gasa u EU su znatno opale.

Francuska: Neprihvatljivo da SAD Evropi prodaju četiri puta skuplji gas

*Foto:Sean Gallup/Getty Images

PROČITAJTE: NATO: Ruski udari u Ukrajini su znak slabosti Moskve

Suočene s energetskom krizom, zemlje 27-članog bloka su požurile da popune svoja skladišta gasa – nivo rezervi u njihovim podzemnim skladištima je u ponedeljak bio blizu 91 odsto, prema podacima kompanije Gas Infrastructure Europe.

Skladišta su uglavnom napunjena tečnim prirodnim gasom (TPG) i trenutno su na najvišim sezonskim nivoima od 2016, pokazuju podaci koje je prikupio Blumberg.

Scroll to top