BalkansPress

Dobro došli!

Prepreke globalnim lancima snabdevanja moraju biti uklonjene, a trebalo bi preispitati principe globalnog finansijskog sistema, koji omogućava da „zlatna milijarda" na planeti živi na tuđi račun, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u Astani, tokom obraćanja na Konferenciji o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA).

Ruski predsednik doputovao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, gde će u naredna dva dana učestvovati na tri multilateralna samita, prenosi TASS.

PROČITAJTE: Rodžer Voters, vođa grupe „Pink Flojd”: Amerika je deset puta veće zlo od svih ostalih država!

U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svetske populacije, navodi ruska agencija.

 - Pozivamo na uklanjanje svih veštačkih, nelegitimnih barijera koje sprečavaju obnavljanje normalnog funkcionisanja globalnih lanaca snabdevanja u cilju rešavanja hitnih problema bezbednosti hrane - rekao je u obraćanju Putin.

 

On je izjavio i da Rusija smatra da treba preispitati principe globalnog finansijskog sistema, jer je sadašnji omogućio da „zlatna milijarda“ na planeti živi na tuđi račun.

 - Kao i mnogi naši partneri u Aziji, smatramo da je neophodno revidirati principe globalnog finansijskog sistema, koji je decenijama dozvoljavao da samoproglašena tzv. zlatna milijarda, koja je zatvorila sve tokove kapitala i tehnologije, u velikoj meri žive na tuđi račun - rekao je ruski predsednik.

PROČITAJTE: Šta je, zapravo, Kadirov poručio Putinu?

Putin je ukazao na postojanje realne pretnje od gladi i velikih šokova zbog nestabilnosti cena energenata i hrane širom sveta, a prema njegovim rečima,„to dovodi do pogoršanja kvaliteta života i u razvijenim i u zemljama u razvoju“.

 - Postoji realna opasnost od gladi i velikih društvenih previranja, posebno u najsiromašnijim zemljama - istakao je Putin.

On je izjavio i da Azija, u kojoj, po njegovim rečima, jačaju novi centri moći, igra veliku ulogu u tranziciji ka multipolarnom svetu.

 - Azijske zemlje su motori svetskog ekonomskog rasta - naglasio je Putin.

 

On je govorio i o situaciji u Avganistanu i poručio da "nezakonito blokirana sredstva Avganistana moraju biti odmrznuta, i da zemlja treba da dobije nadoknadu za pričinjenu štetu tokom godina okupacije".

Prema Putinovim rečima, Avganistan ostaje jedan od najakutnijih bezbednosnih izazova u regionu.

PROČITAJTE: FRANCUSKA: Neprihvatljivo da SAD prodaju Evropi četiri puta skuplji gas!

Ruski predsednik je rekao da ova zemlja, kao rezultat više od 20 godina vojnog prisustva SAD i NATO-a i neuspeha njihove politike, nije u stanju da se sama nosi sa terorističkim pretnjama, što potvrđuje niz nedavnih krvavih terorističkih napada, uključujući bombardovanje ruske ambasade u Kabulu 5. septembra.

Putin je još skrenuo pažnju učesnicima konferencije CICA na činjenicu da je Rusija, zajedno sa partnerima iz Kine, predložila zajedničku izjavu za samit u Astani, o bezbednosnoj saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i rekao je da se nada da će ona biti usvojena, navodi TASS.

Scroll to top