BalkansPress

Dobro došli!

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu na prekid vatre i apelovao na nadležne u tim zemljama da započnu mirovne pregovore.

„Ima onih koji govore o tome da moraju da dobiju rat, ali neki drugi, uključujući Mađarsku, kažu da je potrebno hitno primirje praćeno mirovnim pregovorima”, rekao je premijer Mađarske.

Orban je u intervjuu za mađarski radio rekao da će prekid vatre i mirovni pregovori rezultirati ekonomskim olakšanjem za sve, prenosi MTI.

„Sve dok traje rat i dok Zapad odgovara sankcijama, ni inflacija ni cene energije neće pasti”, ukazao je Orban.

PROČITAJTE: PUTIN: Zlatna milijarda na planeti živi na tuđ račun

 

Orban je rekao da je Brisel „zabrljao” sa sankcijama i da one nisu bile pažljivo usaglašene – što je dovelo do inflacije – i da će zbog toga ispaštati Mađarska kroz povećanja cena energenata.

Premijer Mađarske je istakao da sankcije izazivaju „sve veće nezadovoljstvo” i da Budimpešta više nije sama kada postavlja pitanje „u čijem interesu su one donete”.

„Moramo postaviti pitanja našim američkim prijateljima o tome ko ima koristi od trenutne situacije, jer mi Evropljani sigurno gubimo – vi dobijate – dok Rusi jedva da trpe ikakve gubitke”, izjavio je Orban.

GASOVOD U MREŽI GEOPOLITIKE I TRŽIŠTA: Turski tok ne uvodi konkurenciju jer  je rezervisan samo za ruski gas | Žurnal | Jedina slobodna teritorija

*Ilustracija

PROČITAJTE: FRANCUSKA: Neprihvatljivo da SAD prodaju Evropi četiri puta skuplji gas!

Orban je rekao i da je eksplozija gasovoda Severni tok teroristički čin i, ako je bilo koja država u tome imala ulogu, ta država je teroristička država.

Poslednji gasovod velikog kapaciteta koji isporučuje ruski gas u Evropu sa juga je Turski tok, istakao je on.

„Ukoliko iko pokuša da uništi Turski tok ili ga stavi van funkcije, Mađarska će na to gledati kao na teroristički čin i delovati skladno tome”, istakao je Orban.

Orban se dotakao i problema sa migrantima i dodao da će Mađarska učiniti sve da zaštiti svoju granicu sa Srbijom od ilegalnih prelazaka.

Scroll to top