BalkansPress

Dobro došli!

Dok se bavim svojim poslovom, ne razmišljam ni o kakvim istorijskim dostignućima. U svom poslu se rukovodim isključivo interesima zemlje“, rekao je Vladimir Putin u diskusionom klubu „Valdaj“.

Naglasio ja da bi mnogi želeli da čuju da se plašim, ali da stvari stoje sasvim drukčije:

„Da se plašim, ne bih ništa uradio“.

Ruski lider posebno ukazao: „Sada su na Zapadu došli do apsurda da svako alternativno gledište proglašavaju subverzivnom propagandom i pretnjom demokratiji.Navodno sve to dolazi iz Rusije – sve su to mahinacije Kremlja. Zar smo toliko svemoćni? Na šta ste se spustili? Pa mućnite malo glavama, navedite nekako nešto zanimljivije. Ne možete baš za sve kriviti spletke Kremlja“.

 

U nastavku je rekao: „Koristeći dolar kao oružje, SAD, i Zapad u celini, diskreditovali su instituciju međunarodnih finansijskih rezerv. Prvo su devalvirane zbog inflacije u zoni dolara i evra, a onda su naše zlato i devizne rezerve u inostranstvu potpuno strpali u svoj džep“.

Otkrio je da zapadne kompanije formalno prodaju poslove, ali da planiraju da se vrate:

„Prosto nam šapuću na uvo `odlazimo na kratko, vraćamo se brzo`. Jer, prodaju za jedan dolar svoju imovinu vrednu više milijardri. Menadžmentu svojih kompanija. A šta je to? To znači da dogovor da se vrate. Uostalom, ko daje takve poklone dvojici ili trojici pojedinaca?“

Kijevski režim, naveo je Putin, ne štedi svoje građane, pa Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke. Ponekad odnos dostiže 1 prema 10 na štetu Ukrajinaca.

„Ne žale svoje vojnike i bore se sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca. Sa žaljenjem na ovo ukazujem“.

U diskusionom klubu „Valdaj“ rekao da u razgovorima sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom uvek polazi od toga da treća lica mogu da slušaju razgovor:

– Nemam ništa protiv da ono o čemu pričamo, stigne do predstavnika medija, ali onda samo treba upozoriti na to.

 

Francuski mediji su u julu objavili kompletan transkript razgovora Emanuela Makrona i Vladimira Putina od 20. februara.

Razgovor je snimio francuski novinar Gi Lagaš, koji je tada lično bio prisutan, snimajući priču o predsedniku Francuske.

Putin je u „Valdaju“ ispričao i ovu anegdotu:

Sin pita oca:

„Tata, zašto je kod nas ovako hladno?“

– Zato što je Rusija napala Ukrajinu.

„A šta mi imamo s tim?

– Uveli smo sankcije da bi se Rusija osećala loše.

„Šta, zar smo mi, Rusi?“

 

NAJTEŽA DECENIJA OD DRUGOG SVETSKOG RATA

Novi poredak u svetu mora da se oslanja na pravo i pravdu, rekao je predsednik Vladimir Putin, govoreći u diskusionom klubu „Valdaj“.

Smisao sadašnjeg istorijskog trenutka je u tome što se svim zemljama otvaraju mogućnosti za svoj, originalni put razvoja.

Ruski lider je ono što se dešava u Ukrajini i druge događaje nazvao „tektonskim promenama u svetskom poretku“:

– Te promene u svetskom poretku nisu krenule nakon početka našee specijalne vojne operacije u Ukrajini, već su trajale dugi niz godina. Taj proces je ličio i liči na pomeranje tektonskih ploča. Ovo će trajati možda i narednih deset godina“.

U nastavku je rekao: „Istorijski period nepodeljene dominacije Zapada u svetskim poslovima se bliži kraju. Stojimo na istorijskoj prekretnici. Pred nama je verovatno najopasnija, najnepredvidivija i ujedno najvažnija decenija od završetka Drugog svetskog rata“.

 

Prema njegovim rečima, trenutna svetska situacija sa željom Zapada da zadrži lidersku poziciju preti čitavim lancem sukoba koji predstavljaju pretnju celom čovečanstvu.

Putin je naglasio da se danas formira budući svetski poredak, gde je neophodno saslušati svakoga i uzeti u obzir bilo koju tačku gledišta. Osim toga, važno je izbeći nametanje jedne istine, zaključio je šef države.

Posebno je naglasio da za Rusiju nema ni vojnog ni političkog smisla zananošenje nuklearnog udara po teritoriji Ukrajine. Pritom je ponovio svoj poznati stav da su Rusi i Ukrajinci – jedan narod.

Odgovarajući na pitanje mađarskog novinara kojeg je interesovalčo da li Putin Odesu smatra ruskom ili ukrajinskom, rekao je:

„Kao što znate, Odesu je osnovala Katarina Druga, a čak se ni ekstremni nacionalisti ne usuđuju da sruše spomenik njoj kao osnivaču grada. Odesa može biti i jabuka razdora i simbol rešavanja sukoba, odnosno – simbol pronalaženja nekog rešenja za sve što se sada dešava“.

Putin je Odesu nazvao i jednim od najlepših gradova na svetu.

Scroll to top