BalkansPress

Dobro došli!

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan najavio je: “očekivanu posetu kineskog predsednika kraljevstvu” nakon razgovora sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem.

Do najave posete dolazi nekoliko dana nakon što je Xi osigurao treći mandat na vlasti.

Princ Faisal bin Farhan pozdravio je “istorijski i čvrst odnos” između glavnog izvoznika nafte i Pekinga nakon današnjeg razgovora sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem.

“Naš današnji sastanak dolazi u važnom trenutku, budući da predhodi očekivanoj poseti kineskog predsednika kraljevstvu”, rekao je princ Faisal za TV kanal Al Arabiya.

Saudijska Arabija takođe “završava dogovore” za razgovore na vrhu između Kine i drugih arapskih zemalja, dodao je.

PROČITAJTE: PUTIN: Pred svetom je najnepredvidljivija, najopasnija i najvažnija decenija od Drugog svetskog rata!

 

Xi, koji je prošle nedelje produžio svoju deceniju na vlasti, samo je jednom napustio Kinu od prvih dana pandemije, kada je u septembru posetio Kazahstan i Uzbekistan.

Kinesko veleposlanstvo u Saudijskoj Arabiji nije komentarisalo upit o Xijevom očekivanoj poseti.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova u međuvremenu je reklo da “nema informacija za ponuditi” o tom pitanju.

Wang je rekao da Saudijska Arabija zauzima “prioritetnu poziciju u celokupnoj kineskoj diplomatiji”, prema službenoj novinskoj agenciji Xinhua.

Xi je posetio Saudijsku Arabiju u januaru 2016., godinu dana pre nego što je princ Mohammed imenovan prestolonaslednikom, čime je započelo razdoblje reformi.

Saudijski princ otputovao je u Kinu početkom 2019.

*Foto: Guliver /Wang Ye

PROČITAJTE: Razbijanje geopolitičkih zabluda

Američko-saudijske napetosti

Potencijalna poseta dolazi u vreme zategnutih odnosa između Saudijske Arabije i dugogodišnjeg saveznika Sjedinjenih Država nakon što je OPEC+ smanjio proizvodnju nafte, ignorišući molbe iz Washingtona.

Odluka je razbesnila američkog predsednika Joea Bidena, koji je u julu odleteo u Saudijsku Arabiju, gde se sastao s de facto vladarem prestolonaslednikom Mohammedom bin Salmanom (37). 

The New York Times je pisao o tome da je Bela kuća očekivala da je tada postignut usmeni dogovor koji je Rijad kasnije prekršio. Smanjenja proizvodnja nafte ide na ruku Moskvi, misle iz SAD-a.

Scroll to top