BalkansPress

Dobro došli!

Sjedinjene Američke Države ubrzale su isporuku unapređenih nuklearnih bombi B61-12 u NATO baze u Evropi da bi zastrašile Rusiju zbog sprovođenja specijalne operacije na teritoriji Ukrajine. Međutim, ovim potezom, Amerikanci krše Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, upozoravaju ruski eksperti.

Navođene, gravitacione nuklearne bombe B61-12, koje se izbacuju iz aviona, koje je trebalo da stignu u NATO baze u Evropi tek sledećeg proleća, kako piše list „Politiko“, uveliko će biti isporučene u decembru.

Prema navodima ovog lista, Sjedinjene Američke Države su ubrzale njihovu isporuku zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, prema rečima portparola Pentagona generala Patrika Rajdera, ubrzana isporuka nema veze sa događajima u ukrajinskoj državi.

PROČITAJTE: PUTIN: Pred svetom je najnepredvidljivija, najopasnija i najvažnija decenija od Drugog svetskog rata!

 

Isporučivanjem nuklearnih bombi B61-12 Amerikanci, s jedne strane, žele da zastraše Rusiju, dok s druge strane, pokušavaju da Evropljane drže u strahu od nuklearnog rata, kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, piše "Sputnjik".

 -Ovo je akcija koju plaćaju evropske države. Amerikanci pokušavaju da drže Evropljane u strahu. Međutim, ako se bomba isporuči u Evropu, počeće novi krug napetosti u NATO-u i novi krug moguće konfrontacije sa Rusijom- objašnjava on.

*Foto Tanjug/AP

PROČITAJTE: Udaljavanje Saudijske Arabije od SAD i dugo očekivana poseta kineskog predsednika Rijadu

Sa ovom ocenom slaže se i potpredsednik Akademije za geopolitičke probleme Konstantin Sokolov. Prema njegovim rečima, isporukom nuklearnih bombi Amerikanci pokušavaju da zastraše jednog od svojih konkurenata – Rusiju.

 -Ovo je akcija zastrašivanja Rusije. Osim toga, cilj Amerikanaca je da ubede rusku državu da su oni sposobni za ekstremne mere, kao i da podstaknu ukrajinsku vojsku da aktivnije deluje na frontu. Sjedinjene Američke Države hoće da dokažu da ukrajinske oružane snage ne treba da sumnjaju da će oni učiniti sve za njih. Međutim, na čelu Vašingtona se ne nalaze niti glupi ljudi niti samoubice. Oni su svesni da im nuklearni sukob nije potreban- objašnjava stručnjak za RIA Novosti.

 

Osobine unapređene bombe

Što se tiče B61, ovo je najstarija termonuklearna gravitaciona bomba u Sjedinjenim Američkim Državama. Razvijena je 1963.godine, dok se od 1968. nalazi u sastavu naoružanja SAD. NJena težina iznosi 320 kilograma, dužina 3,5 metara, dok snaga njene bojeve glave varira od 0,3 do 340 kilotona. Dakle, ona može biti i taktičko i strateško oružje srednje snage. Treba napomenuti da B61 mogu da nose avioni kao što su bombarderi B-2, B-21, ali i avioni F-15, F-16 i F-35, „Tornado“.

PROČITAJTE: Razbijanje geopolitičkih zabluda

B61-12, kako kaže Litovkin, izuzetno je precizna bomba. NJena snaga iznosi oko 50 kilotona. Ipak, ovo oružje se koristi isključivo u sukobima niskog intenziteta protiv neprijateljskih vojnih ciljeva: bunkera, komandnih mesta i aerodroma. Prema rečima Litovkina, oko 150 ovakvih bombi nalazi se u mnogim evropskim zemljama: Italiji, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Turskoj.

Prilikom isporuke ovog oružja u ove zemlje Evrope, kako kaže stručnjak, ne isključuje se mogućnost da Amerikanci neće opremiti evropske avione bombama B61-12.

Osim toga, Sjedinjene Američke Države bi mogle da obučavaju evropske pilote da rukuju tim bombama.

Scroll to top