BalkansPress

Dobro došli!

Govoreći u diskusionom klubu Valdaju, Vladimir Putin je ukazao: ovi događaji i procesi će trajati dugo. Možda čitavu deceniju.

Ako pri analiziranju aktuelnih vesti i događaja stalno budemo imali na umu da upravo sada dproživljavamo tek mali deo velikog višegodišnjeg globalnog procesa, to će nam pomagati da izgradimo mnogo jasniju i trezveniju slika zbivanja, koji mnoge gotovo svakodnevno zanose od euforije do očaja i nazad.

Zato, pogledajmosa ove tačke na ono šta se dešava.

Transformacija svetskog sistema, koja traje već duže vreme, a aktivna je od 2014. godine, ušla je 24. februara u etapu otvorenog sukoba Rusije i Zapada. Taj sukob je i vojni pošto njegova hibridna priroda nije ništa drugo do smokvin list koji prikriva suštinu.

 

Ukrajina je dobrovoljno svoju teritoriju učinila poprištem neprijateljstava, a svoje stanovništvo – proksi trupama NATO-a. Uzgred, u ovome je odgovor na pitanje koliko će trajati sukob: do kraja globalne konfrontacije.

Borbe će preoravati Ukrajinom sve dok se ne postigne nova geopolitička konfiguracija u svetu, odnosno – onih deset godina koje je pomenuo Putin. sa nekim plusom ili minusom.

Moglo bi se saosećati sa našim jugozapadnim susedima, ali su sami izabrali svoju sudbinu, dugo, teško i oduševljeno je tražeći za sebe.

Proteklih osam i po meseci pokazalo je da opcija za brzo i bezbolno rešenje problema Ukrajine, avaj, nije uspela. S druge strane, Zapad ima svoj razlog za razočarenje.

Nije uspeo da u jednom naletu sruši rusku ekonomiju, niti da obezbedi dalji državno-politički kolaps, koji bi odmah rešio probleme SAD i njihovih saveznika. Ali, nešto drugo se pokazalo kao gore: da je sam Zapad primetno oslabio i postao ranjiv.

Društveno-ekonomski sistemi država sa obe strane Atlantskog okeana doživeli su težak udarac, a nadležne strukture više ne kriju da je ovo samo početak i da će u budućnosti biti mnogo gore.

Veći deo 2022-ge je kolektivni Zapad delovao kao konsolidovani žestoki antiruski front, a sada ponovo dolazi do zabuna i kolebanja.

Na Zapadu je počelo sve aktivnije i glasnije da se `nabacuje` tema pregovora sa Rusijom, u to su uključeni i uticajni mediji i ugledne ličnosti poput pape Franciska.

Svetski mejnstrim mediji već otvoreno pišu o znacima raspada antiruske koalicije zbog ekonomskih problema sa kojima se suočavaju zemlje učesnice. Neke države, na primer, Italija, čak su najavile obustavu vojnih isporuka Ukrajini. SAD su odbile da Kijevu obezbede dronove Gray Eagle, a Džo Bajden je ponovo potvrdio da se SAD neće direktno mešati u ukrajinski sukob.

Komentarišući nedavne događaje, američki predsednik je rekao da će Rusija i Ukrajina, koje je podelio Dnjepar, neko vreme „zalizivati rane“. Međutim, ovo je još relevantnije za sam Zapad. Potrebni su mu predah, operativna pauza i prilika da trezveno proceni već pretrpljenu štetu i buduće izglede.

Od februara, Vašington i London (kontinentalna Evropa je prilično rezignirano pratila lidere) bezobzirno su pojačavali eskalaciju, u jednom trenutku je približivši i riziku izbijanja nuklearnog rata, ali nisu uspeli da ostvare bilo kakav značajniji napredak ka svojim ciljevima.

 

Naprotiv, dva britanska premijera su igrala protiv Rusije toliko nepromišljeno da su skoro uništili nacionalnu ekonomiju. Sada je u Dauning strit došao treći čovek za godinu dana, ne treba ga sumnjičiti da ima simpatije prema Rusiji, ali zasad mu je glavna briga da spreči socijalno-ekonomsku katastrofu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

SAD imaju svoje probleme. Demokratska partija je uspela da izbegne totalni poraz na kongresnim izborima, ali su sami izbori povećali američki građansko-politički ambis.

Zapadu je potrebna pauza da shvati situaciju, da se pregrupiše, da prilagodi strategiju i taktiku i pripremi novi talas napada na Rusiju.

Niko ne treba da gaji iluzije da će se strane odjednom oko nečega dogovoriti i da će se sve završiti.

Zapad se bori za svoj opstanak u ulozi svetskog lidera i jednostavno nema drugog izvora moći i prosperiteta osim da uništava druge, a Rusija je prva na redu. Shodno tome, postavlja se logično pitanje: u čemu je za Rusiju smisao da mu u tome ide naruku?

Da li je ruskoj vojsci takođe potreban predah – to neka procene vojni stručnjaci. Ali ništa manje važni nisu ni politički i ekonomski razlozi zbog kojih je Moskva trenutno zainteresovana za smanjenje eskalacije.

Najvažniji razlog je na površini: ovogodišnja rekordna žetva mora da se iznese na svetsko tržište, a za to će biti potrebno na ovaj ili onaj način pregovarati sa Zapadom, koji i tome stavlja klipove u točkove.

Takođe nam je potrebno vreme da pripremimo mehanizme za zaobilaženje skorih ograničenja cena naše nafte. A i nama je od koristi da Zapad sve dublje uranja u ekonomsku krizu, da ima sve manje snage i mogućnosti da deluje protiv nas.

A za sve to je potrebno vreme – meseci, nedelje, ponekad je čak jedan jedini dan važan.

Ako je potrebna pauza – biće napravljena.

Kad sledeći put – povodom neke vesti ili događaja – osetite potrebu da vrištite da je sve izgubljeno ili, naprotiv, da smo pobedili, zastanite na minut.

Udahnite duboko i setite se da ćemo možda još deset godina živeti u okolnostima sličnim sadašnjim.

Čuvajte dah.

Scroll to top