BalkansPress

Dobro došli!

Nemačka će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, devet meseci nakon početka ruskog napada.

„Ukrajina može da računa na nas da ćemo nastaviti da joj pružamo obimnu finansijsku i humanitarnu pomoć, kao i podršku u naoružanju sve dok je to potrebno“, rekao je Šolc u intervjuu koji je danas objavio nemački časopis Fokus.

Nemačka je jedna od zemalja koje najviše pomažu Ukrajini. Ovo se odnosi i na isporuku naoružanja, uključujući samohodne haubice i protivraketne tenkove Gepard. Kancelar je pomenuo i višecevne raketne bacače i PVO sistem IRIS-T.

 

„Rusija ne sme da dobije rat“

Šolc nije želeo da nagađa koliko će trajati rat u Ukrajini, ali je naglasio da „Rusija ne sme da dobije taj rat“. Takođe, prema njegovim rečima, ne sme biti upotrebe nuklearnog oružja, što je jasno rekla i međunarodna zajednica.

PROČITAJTE: Brutalan udar Melonijeve na Francusku: Afrika i dalje plaća danak gospodaru u Parizu! (VIDEO)

Upitan da li je ruski predsednik Vladimir Putin ratni zločinac, Šolc je rekao da „rat u Ukrajini krši sva pravila međunarodnog prava i za taj rat je odgovoran Vladimir Putin“.

„Tamo su počinjeni neverovatno okrutni ratni zločini“, rekao je nemački kancelar i dodao da će Nemačka pomoći u rasvetljavanju zločina, identifikovanju odgovornih i pozvati ih na odgovornost.

 

„Rusi ne uspevaju da slome ukrajinski duh“

Šolc je ocenio da sadašnja strategija Rusije u ratu ne donosi rezultate. Pokušaj ruske vojske da slomi ukrajinski duh otpora teškim raketnim napadima očigledno propada, uprkos strašnim razaranjima, dodao je on.

PROČITAJTE: BATALjON “TURAN“ KREĆE NA KADIROVA: Turkijska jedinica deo ukrajinske vojske (VIDEO)

Ruska nada da bi masovno kretanje izbeglica koje beže iz Ukrajine moglo da ugrozi podršku evropskih zemalja „pokazuje se i kao greška“, istakao je kancelar. Međutim, nije jasno kakve će zaključke Rusija izvući iz svog neuspeha. „Trenutno se to ne može pouzdano predvideti“, rekao je Šolc.

Scroll to top