BalkansPress

Dobro došli!

Iznenadni zaokret Berlina, kojim je preusmerio u Ukrajinu PVO sisteme "Patriot" i avione "evrofajter", namenjene prvobitno Poljskoj, dodao je ulje na vatru nezadovoljstva građana Nemačke koji se većinski protive da Nemačka vojno oprema Ukrajinu.

Preko 70 odsto Nemaca, naime, izjasnilo se protiv vojne podrške Ukrajini, pokazuju najnovija istraživanja "Dojčland trenda".

Nemci su u sve većem strahu od siromaštva i smatraju da njihova vlada treba da se bavi unutrašnjom situacijom, enegretskom krizom i poskupljenjima i pruži veću pomoć građanima, umesto što joj je fokus na specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini. Oni, istina, podržavaju Ukrajince, ali ne i vojno opremanje Ukrajine i otvoreno suprotstavljanje Rusiji.

PROČITAJTE: „Rusija ne sme dobiti ovaj rat!“

 

Najnovije reprezentativno ispitivanje javnog mnjenja "Dojčland trenda" pokazuje da 57 odsto građana Nemačke ne podržava odnos vlade prema specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini. Za nijansu manji procenat, 56 odsto ispitanih, boji se da bi Nemačka svojim postupcima mogla da bude direktno uvučena u specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini i da bi mogao izbiti svetski rat. Sve veći je broj Nemaca koji se nada da će njihova vlada početi da izražava makar uzdržanost, nasuprot trenutnom otvorenom protivljenju Rusiji.

Nezadovoljstvo vladom u Nemačkoj, inače, raste u svim oblastima. Suočeni sa nemilosrdnom inflacijom koja je, prema podacima iz oktobra, premašila 10 procenata, što je najviše u poslednjih 70 godina, građani Nemačke su prinuđeni da ograniče svoju potrošnju.

*Foto: AP

PROČITAJTE: Brutalan udar Melonijeve na Francusku: Afrika i dalje plaća danak gospodaru u Parizu! (VIDEO)

Najpre su smanjivali troškove za odevne predmete. A sada, kako pokazuju najnovija istraživanja Instituta za ekonomske i društvene nauke (VSI), preko dve trećine ispitanika ima mesečna primanja kojima je nemoguće istovremeno podmiriti i režijske troškove, i hranu.

Betina Kolrauš, direktorka Instituta za društvene nauke (VSI), ocenjuje za nemački Dojče vele da je neizbežna ekonomska polarizacija između siromašnih i bogatih građana Nemačke. Ona smatra da će ta polarizacija imati tendenciju rasta.

Rečju, kako se ekonomska situacija u Nemačkoj pogoršava, sve veći je broj nezadovoljnih građana, dok se smanjuje broj onih koji podržavaju vladu. Građani Nemačke smatraju da vlada treba da se bavi unutrašnjom krizom, siromaštvom u ekspanziji, problemima vezanim za energetiku, i poskupljenjima, a da poveća pomoć stanovništu, umesto što vojno pomaže Ukrajini.

 

Lafonten: Vašington sve kvari

Bivši predsednik Socijaldemokratske partije Nemačke Oskar Lafonten oštro je kritikovao Ameriku rekavši da su od početka sukoba na Majdanu 2014. godine Amerikanci potpirivali konflikt zbog svojih ekonomskih interesa. "Vašington je uspeo da pokvari odnose Rusije sa Evropom i istovremeno je pobeđen geopolitički protivnik Nemačka. Sada je politika EU u rukama SAD", objasnio je Lafonten.

PROČITAJTE: BATALjON “TURAN“ KREĆE NA KADIROVA: Turkijska jedinica deo ukrajinske vojske (VIDEO)

Šalovi i džemperi u Bundestagu

Poslanici u nemačkom parlamentu se bore da se zagreju na radnim mestima, navodi "Špigl". Dok Bundestag smanjuje potrošnju energije usred krize, neki poslanici su se žalili da takvi uslovi stvaraju zdravstvene razlike. U članku "Ledeno doba u parlamentu", nedeljenik navodi da neki poslanici nose džempere ispod sakoa, a upravo tako se pojavio ministar zdravlja Karl Lauterbah. Nose i šalove u kancelarajima.

Scroll to top