BalkansPress

Dobro došli!

Mađarska vlada u utorak je blokirala sporazum o paketu pomoći od 18 milijardi eura za Ukrajinu, prisilivši Evropsku komisiju i druge zemlje EU da traže alternativno rešenje kako bi Kijev dobio preko potrebna sredstva u januaru, piše u utorak, 6. decembra, medij POLITICO.

Komisija će razmotriti kako “pružiti potrebno rešenje Ukrajini već od januara”, rekao je poverenik EU-a za proračun Johannes Hahn tokom javne sednice ministara finansija Unije. To bi podrazumevalo nešto slično takozvanoj pojačanoj saradnji, pravni put za izbegavanje veta, rekli su službenici EU-a, a prenosi POLITICO.

No, ovo bi rešenje zahtevalo od zemalja EU-a da daju nacionalna proračunska jamstva za koja je u nekim slučajevima potrebno odobrenje parlamenta, što bi moglo potrajati.

PROČITAJTE: Brutalan udar Melonijeve na Francusku: Afrika i dalje plaća danak gospodaru u Parizu! (VIDEO)

 

Mađarski premijer Viktor Orbán odlučio je igrati oštro, koristeći potrebu za svojim odobrenjem za pomoć Ukrajini kao polugu za osiguranje svog udela u EU fondovima i fondovima za oporavak. EU je pokušala zadržati neka sredstva namenjena Budimpešti zbog kršenja vladavine prava – kako se to tumači u Bruxellesu.

“Nismo uspeli usvojiti paket u celini, ali nećemo se obeshrabriti”, rekao je češki ministar finansija Zbyněk Stanjura u funkciji predsedavajućeg skupa ministara finansija. “Naša ambicija ostaje da u januaru počnemo s isplatama Ukrajini.”

PROČITAJTE: DOSTA NAORUŽAVANJA UKRAJINE: Više od polovine Nemaca ne podržava odnos vlade prema operaciji Rusije

Zadužio je Veće da radi na “rešenju koje podupire 26 država članica”, kojim bi se zaobišao veto Mađarske.

Vlade EU-a imaju rok do 19. decembra za zauzimanje stava o zamrzavanju EU fondova za Mađarsku. Orbán mora imati svoj plan oporavka usvojen do kraja godine ili rizikuje gubitak 70 posto od 5,8 milijardi evra bespovratnih sredstava, zaključuje POLITICO.

Scroll to top