BalkansPress

Dobro došli!

I dok su prva dva mesta očekivana, možda najveće iznenađenje koje nam plasira JP pozivajući se na tekst američkog medija, predstavljaju ona koja se odnose na 3. i 4. mesto.

Objavljivanje spiskova koji se odnose na najveće ili najsnažnije vojske, ekonomije, sportske i druge sile sveta – široj je javnosti uvek zanimljivo. Zato ne sumnjamo da će to isto biti i s ovim tekstom izraelskog medija The Jerusalem Post (JP), koji objavljuje spisak najuticajnijih država sveta za prošlu, 2022. godinu, sačinjen od strane američkog portala US News and World Report-a.

U tekstu se navodi kako je poredak temeljen na promatranju koliko svaka zemlja ima uticaja, kao i na njihovu političku, privrednu i vojnu moć.

 

Očekivano, navodi JP, prvo mesto zauzele su Sjedinjene Američke Države, koje je portal US News nazvao “najdominantnijom privrednom i vojnom silom sveta”. Portal je objavio da se kulturni pečat SAD-a proteže na svet, a na čelu toga je popularna kultura koja se izražava u muzici, kinematografiji i televiziji. Međutim, portal je takođe naglasio kako se SAD nalaze u vremenu “nemira” uključujući rasno motivisane proteste, naročito nakon afere George Floyd koja je uzburkala zemlju.

Na drugom mestu je Kina. Najmnogoljudnija zemlja na svetu takođe i druga po veličini privreda na svetu, pod snažnim je nadzorom Komunističke partije. Međutim, ta zemlja pati od unutrašnjih borbi i sve veće nejednakosti, kao i optužbi za kršenje ljudskih prava, navodi američki portal. Usprkos svemu tome, Kina ima ogromni uticaj na svet.

I dok su prva dva mesta očekivana, možda najveće iznenađenje koje nam plasira JP pozivajući se na tekst američkog medija, predstavljaju ona koja se odnose na 3. i 4. mesto spiska najuticajnijih država sveta.

Tako se navodi da je, usprkos ratu u Ukrajini, Rusija zauzela treće mesto. Način na koji se Rusija percipira u svetu zbog invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija na privredu te zemlje svakako je uticao na to, piše JP. No, US News navodi da je to još uvek najveća zemlja na svetu po površini i da je takođe jedna od najvećih svetskih privreda, zahvaljujući proizvodnji nafte i plina. Portal je također primetio da je Rusija stalna članica Veća sigurnosti UN-a i da takođe sudeluje u G20.

 

Na četvrtom mestu, usprkos velikoj privrednoj i energetskoj krizi je Nemačka, najmnogoljudnija zemlja Evropske unije. Američki portal je primetio da ta zemlja ima jednu od najvećih privreda na svetu i da je preuzela značajnu ulogu u međunarodnoj zajednici od ponovnog ujedinjenja 1990. Takođe, Nemačka je jedan od najvećih uvoznika i izvoznika u svetu, a ima i kulturno značajne osobine.

Na petom mestu je Velika Britanija. Ujedinjeno Kraljevstvo je “visoko razvijena nacija koja ima značajni privredni, politički, naučni i kulturni uticaj”. Naglašeno je i da je Britanija deo političkih i trgovačkih saveza u svetu, ali i da se mnogo kritikuje odluka o njenom izlasku iz Europske unije. Takođe je navedeno da glavni grad London igra veliku ulogu u globalnom financijskom sistemu i ima “dugu istoriju doprinosa umetnosti i nauci”.

Na šestom mestu nalazi se Južna Koreja (prošle je godine bila na 8. mestu), slede Francuska, pa Japan, UAE i konačno – na 10. mestu Izrael za kojeg se u tekstu JP kaže sledeće:

“Usprkos svojoj veličini, zemlja je igrala značajnu ulogu u globalnim poslovima”, piše na (američkoj) web stranici. Također smo primetili da Izrael ima snažnu privredu i da je od ogromne važnosti za Jevreje širom sveta. Međutim, u oceni je navedeno kako Izrael ima stalne sukobe s Palestincima i da je optužen za kršenje ljudskih prava. Takođe je objavljeno da su glavni izvozni artikli Izraela dijamanti, tehnološka oprema i lekovi. Izrael je napredovao jedno mesto u odnosu na prošlu godinu kada je bio na 11. mestu.“

Scroll to top