BalkansPress

Dobro došli!

Rusi, ali i Ukrajinci, kojima pomažu Amerikanci, počeli su da koriste novo, još ubojitije oružje koje nisu do sada upotrebljavali. Rusi gađaju "kinžalima" sa svojih aviona "mig 31" ukrajinske vojne objekte, jer je njihova moć znatno veća od visokopreciznih raketa "kalibar". Više dana Rusi su, u znak odmazde zbog napada ukrajinskih terorista u Brjanskoj oblasti, gađali i raketama "kinžal" važne protivničke objekte i teško oštetili tri termoelektrane.

Prvi put je na istočnom frontu juče upotrebljena američka "pametna bomba" JDAM-ER, bačena u rejon Kurdjumovski kod Bahmuta, koji su zauzeli vojnici privatne ruske vojne kompanije "Vagner".

 

Ruski penzionisani general-major Sergej Lipovoj, koji je na čelu organizacije "Oficiri Rusije" upozorava da Rusi moraju da pojačaju PVO. Ta bomba je navođeno visokoprecizno oružje dalekog dometa. Ona je namenjena uništavanju vojnih skladišta i važnih objekata. General Lipovoj misli da sada ruske jedinice moraju bolje da čuvaju skladišta municije, ali i druge važne objekte, jer ta bomba ima veliku razornu moć. Nada se da će rusko vojno rukovodstvo naći "lek" protiv američke pametne bombe i uništavati ih u letu, kao što to čine "hajmersima".

Komandant Vojnih vazdušnih snaga SAD u Evropi Džejms Heker kaže da su te američke bombe stigle u Ukrajinu pre tri nedelje, ali manja količina. Ta "pametna bomba" navodi se preko Dži-Pi-Esa, otklon od cilja može biti samo 10 do 15 metara. Njom se može gađati na razdaljini do 80 kilometara s raznih tipova aviona.

U međuvremenu, jedinice "Vagnera" su ušle sa severne strane u veliku fabriku koja prerađuje metal. Ukrajinski vojnici se grčevito brane na delu Bahmuta, kako zovu Artjomovsk. Mihail Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog tvrdi da će ofanziva početi kroz dva meseca kad stignu novo oružje i vojna tehnika sa zapada. Zbog toga ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da se ne mogu održati nikakvi pregovori najviših rukovodilaca Rusije i Ukrajine.

Istovremeno, služba bezbednosti Ukrajine potvrdila je da je uhapsila Sergeja Bičkova, bivšeg direkora fabrike aviona "Antonov" i šefa obezbeđenja te fabrike Netesova. Optuženi su što je bio zapaljen najveći avion na svetu "mrija", koji je tokom ruskog napada početkom operacije 2022. godine oštećen u fabričkom hangaru. Direktor "Antonova" tvrdi da je u vreme krize, kad se očekivao napad predlagao da se "mrija" prebaci na neki od aerodroma u Nemačkoj, ali mu rukovodstvo u Kijevu to nije dozvolilo.

 

"BODEŽ" PREPLAŠIO UKRAJINCE

Hipersonične rakete "kinžal" koje su minulih dana preplašile Ukrajince prvi put su prikazane na paradi na Crvenom trgu povodom 73. pobede nad fašizmom. Sa takvom raketom, ali bez bojevog punjenja, nad Crvenim trgom je proleteo "mig 31". "Kinžal" u prevodu znači "bodež" i namenjen je za razaranje dobro čuvanih vojnih objekata. Prvi put je u Ukrajini upotrebljen kada je gađano sklonište atomskog oružja na zapadu zemlje iz vremena SSSR-a. "Kinžal" je kroz nekoliko slojeva armiranog betona prošao kao nož kroz puter. Tom raketom mogu da se gađaju veliki brodovi i nosači aviona. Uspešna gađanja ta raketa je prošla 2017, a zatim je stigla u naoružanje ruske vojske 2018. godine. 

ŠALjU "MIG 29"

Prve avione od članice NATO Ukrajina dobija od Slovačke i Poljske. Reč je o "migovima 29", koji su ranije bili u upotrebi u obe zemlje. Slanje borbenih aviona Ukrajini svojevrstan je presedan s obzirom na to da nijedna letelica "sa strane" nije, zvanično, poslata Kijevu. Reč je o starim avionima iz sovjetskog perioda, pa dodatna obuka za upravljanje ukrajinskim vojnicima neće biti potrebna. Kijev, ipak, i dalje čeka američke F-16. (A. V. V.)

Scroll to top