BalkansPress

Dobro došli!

Dobio sam novi život, godinama sam bio u strahu od komplikacija, ali sad je gotovo, život sa rogom je prošlost, još potresen priča za “Blic” Novosađanin L. S. (46).

Njemu je pre nekoliko dana dr Novak Vukoje, ORL specijalista, uspešno odstranio sa vrata rog dužine 11 centimetara!

- Osećam se preporođeno, poslednjih godina ta izraslina na mom vratu je rasla i bio sam u strahu da je otklonim jer su mišljenja stručnjaka bila različita, postojala je mogućnost velikih komplikacija. Naučio sam vremenom da živim sa rogom. Ipak poslednjih meseci je toliko narastao da nisam mogao da spavam, da gutam kad jedem i trpeo sam strašne bolove, a tu je i estetski problem, naravno. Odlučio sam da ga uklonim pa šta bude - poverio nam se L. S, koji je akademiku dr Novaku Vukoju doživotno zahvalan na obavljenoj operaciji u Novom Sadu.

 

 

Akademik dr Vukoje, hirurg i ORL specijalista, kaže da se još čekaju rezultati uzorka sa ovog neverovatnog roga, ali da je najverovatnije u pitanju benigni tumor.

Dobra fora - Godinama, dok sam imao izraslinu, kada bi negde izašao naravno da su me gledali sa čuđenjem. Mnogi su mi prilazili sa rečima “što je dobra fora”, misleći da je maska u pitanju... - priča L. S.

- Ovo je sigurno slučaj za Ginisa, to je najveći ljudski rog ikada viđen. Još sam u čudu, to je nešto neviđeno do sada u istoriji medicine. Bila je vrlo rizična operacija, nikada se ranije sa ovako nečim nisam susreo u karijeri. Bilo je rizično, ali uspeli smo! Ovog čoveka sam oslobodio teškog tereta i straha za život koji je „vukao“ godinama - kaže dr Vukoje.

L. S. je nakon brojnih problema, koje mu je izazivao pomenuti izraštaj, odlučio da ga se reši, a o posledicama nije razmišljao jer je život sa rogom postao nemoguć.

*Dr Novak Vukoje

- Kada je došao u ordinaciju, bio sam zatečen onim što sam video. L. S. je imao rog na levoj strani vrata, dužine čak 11 centimetara, a debljine oko dva santimetra. Pomenuti rog se razvijao iz malog izraštaja na vratu i postepeno rastao dok nije dostigao ovu dužinu. Uzrok tog izraštaja pacijentu je nepoznat, a i nemoguće ga je ustanoviti - objašnjava dr Vukoje.

 

 

Rog je, i dalje u šoku priča doktor, bio potpuno isti kao kod životinje, kod bika recimo, iste čvrstine i oblika.

Ova nesvakidašnja i rizična operacija je rađena u lokalnoj anesteziji i trajala je oko 30 minuta.

Nejasan je uzrok pojave rogova na ljudskom telu, neki su ušli u anale svetske medicine, ali nikada nijedan nije bio ove veličine i na ovom mestu.

- Radi se o raritetu u medicini i po veličini i lokaciji. Naime rogovi na ljudskom telu nekada su predstavljali čudesnu zbirku ljudskih retkosti i neki su ušli u anale svetske medicine, ali nikada nijedan nije bio ove veličine i na ovom mestu. Opisani su najšešće na čelu. Dešavalo se da sami otpadaju, pa opet na istom mestu izraste novi rog. Uzrok njihove pojave je zagonetan, pominju se ožiljci, opekotine, bradavice, izlaganje suncu, virusi, svi kao predisponirajući faktori - kaže dr Vukoje.

On naglašava da iako je ova anomalija danas dosta retka i najčešće je benigne prirode, u oko 20 odsto slučajeva može se razviti takozvani karcinom skvamoznih ćelija pa je treba na vreme odstraniti. 

Rastu kao i nokti - Pojava rogova na ljudskom telu naziva se u medicini cornua cutanea, to su hronične izbočine koje su sastavljene od keratina, proteina koji se nalazi u ljudskim noktima. Te izrasline se obično javljaju na glavi ili ramenima, a izgledaju kao životinjski rogovi i savet lekara je da se uklone jer se mogu pretvoriti u maligne tumore.

 

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top