BalkansPress

Dobro došli!

Eksperti koji proučavaju globalni mir kažu da stvari mogu da budu samo gore. Naime, Institut za ekomoniju i mir (IEP) rangirao je 162 zemlje sveta od onih najmirnijih do onih zahvaćenih sukobima, a prema njihovom istraživanju u oko 20 zemlja nema konflikata nijedne vrste

Iako svet formalno nije u ratu, u skoro svim državama na planeti trenutno se odvijaju neke vrste konflikata.

Eksperti koji proučavaju globalni mir kažu da stvari mogu da budu samo gore. Naime, Institut za ekomoniju i mir (IEP) rangirao je 162 zemlje sveta od onih najmirnijih do onih zahvaćenih sukobima, a prema njihovom istraživanju u oko 20 zemlja nema konflikata nijedne vrste.

Rezultati zvuče veoma zastrašujuće, ali još dramatičniji podatak jeste da prema njihovom indeksu, svet od 2008. sve više upada u nemire – što je oštar zaokret budući da se od Drugog svetskog rata svet udaljavao od sukoba.

 

 

 

I Kamila Šipa, direktorka IEP, upozorava da mir u svetu polako ali siguro nestaje. Kako kaže, od 2008. čak 111 zemalja su pogoršale rezultate, a u 51 stanje se popravilo.

- Veliki ekonomski i geopolitički udari, kao što su globalna finansijska kriza i Arapsko proleće, znatno povećavaju mogućnost da dođe do konflikata – kaže Šipa.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

 Ona dodaje i da rast terorizma doprinosi globalnoj nestabilnosti.

- Svedoci smo da je terorizam eskalirao u poslednjih godinu dana. Oživeli su i sukobi u Gazi, a rešenje za Irak i Siriju se još ne nazire. Izvan Bliskog istoka, građanski nemiri u Ukrajini pretvorili su se u oružane sukobe, a nasilje raste i na jugu Sudana i u Demokratskoj Republici Kongo. Ovo je poziv za buđenje vladama u svetu – dodaje Šipa i izražava bojazan da se ovakav negativan trend neće okrenuti u kratkom roku, piše “Blic”.

Indeks mira u svetu meri se na osnovu 22 parametra od kojih su najbitniji unutrašnji nemiri i spoljašnji sukobi, društvena sigurnost i militarizacija. U računanje je uključeno i ekonomska situacija, raspodela resursa, politička stabilnost, sloboda medija, nivo diskriminacije, odnosi sa komšijskim zemljama…

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Primera radi, Ujedinjeno Kraljevstvo nema problema sa unutrašnjim konfliktima pa tamošnje stanovništvo smatra kako žive u mirnoj zemlji. Ipak, skorašnje učešće u borbama u Avganistanu i visoka militarizacija dovele su do toga da se na ovogodišnjoj listi Britanija veoma loše kotira, tačnije na 47. mestu. Tako, prema IEP, ne ostaje mnogo izbora ako želite da živite u potpuno mirnoj zemlji, a u tom slučaju se preselite na Island koji je ove godine proglašen za najmirniji.

Švajcarska se takođe godinama dobro kotira kao neutralna u spoljnim sukobima i bez unutrašnjih problema, međutim, bodove gubi na proporcionalno velike stope izvoza oružja. Srbija se u ovogodišnjem izveštaju našla na 52. mestu sa 1.842 boda. 

 

(Telegraf.rs)

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

 

Scroll to top