BalkansPress

Dobro došli!

Pentagram, ostrvo koje nestaje, kopnena masa samo su neke od pretpostavki koje su gledaoci Gugl mapa imali kad su videli "crnu rupu" na snimku.

Usred Pacifika na Gugl mapama ljudi su uočili "ogromnu rupu" u okeanu. Pa, ne baš, ali na prvi pogled svakako izgleda neobično.

   

Snimak iznad sredine Pacifika čini se da pokazuje greben koji okružuje crna jama, a koja naizgled uranja duboko u Zemlju. Oni koji su videli ovaj prizor na Gugl mapi mislili su da je zamagljena zbog nacionalne bezbednosti, sumnjajući da se radi o vojnoj bazi.

Međutim, zadivljujuća scena je jednostavno optička iluzija. „Rupa“ je u stvari gusto zbijena šuma stabala pizonije na udaljenom ostrvu Vostok, 400 milja severozapadno od tropskog raja Tahitija.

Vostok je lep, ali i smrtonosan.

Pisonije su takođe poznate kao ubice ptica, a u njegovoj gustoj krošnji su zamršene kosti onih koji su postali žrtve.

Razlog? Njegovo super-lepljivo seme.

Drveće širi svoje seme raznim mehanizmima. Oni mogu koristiti vetar da ih raznose ili podstiču životinje da ih pojedu i odlažu na drugom kraju.

   

Ali na malom ostrvu kao što je Vostok, zapravo nema gde da se seme raširi, pa je drveću potrebno "rešenje". Drveće je razvilo seme koje se zalepi za morske ptice koje se gnezde na udaljenom ostrvu.

Međutim, semenke su toliko lepljive da se ptice mogu potpuno zaplesti u njih. Sama težina semena može da optereti ptice, sprečavajući ih da polete.

Ova stabla 'hvatači ptica' mogu imati razoran uticaj na populaciju ptica. Studija o ostrvu na Sejšelima, koje je takođe dom drveća pizonije, pokazala je da su ubili četvrtinu belih čigri i skoro desetinu tropskih strižnjaka.

I izgleda da nema evolucione koristi od lepljivog semena drveća 'hvatača ptica'.

„Ekstremna lepljivost semena očigledno je evoluirala da bi se odupirala uklanjanju od strane morskih ptica i tako olakšala širenje na velike udaljenosti“, napisao je autor Alan Burger u studiji za "Journal of Tropical Ecology".

(zena.blic.rs/Milorad Milovanović)


Scroll to top