BalkansPress

Dobro došli!

Najnoviji podaci američkih seizmologa pokazuju da Sjedinjenim Državama prei jedan od najvećih zemljotresa u istoriji, a područje koje će biti "na udaru" prostire se na 1.000 kilometara, od severnog Vankuvera do Kejp Mendočina u Kaliforniji.


Eksperti smatraju da je zatišje koje je nastupilo u poslednje vreme, u inače veoma nemirnom kalifornijskom tlu, zapravo zatišje pred buru. Oni tvrde da je posredi porast pritiska koji će rezultirati "mega zemljotresom."

 

 

 

Dva odvojena istraživačka tima došla su do identičnih rezultata, koji su ukazivali na nesvakidašnju "tišinu ispod mora", kako su nazvali neaktivnost neuobičajenu za te krajeve.
 
 
Prikaz geodetskog eksperimenta koji obavljaju kanadski i japanski stručnjaci

 

- Ono što je zabrinjavajuće jeste ta tišina u Kaskadiji. Neobično je tiho, a seizmografi ne pokazuju nikakvu aktivnost - rekao je profesor Dag Tomi sa univerziteta u Oregonu.

 

 
Seizmografi kojim se ispituje aktivnost morskog dna

 

Ovaj svojevrsni seizmičko-geogafski eksperiment sprovode kanadski i japanski naučnici, i ispituju morsko dno kao i potencijalne tektonske poremećaje.

Profesor Tomi je veoma zabrinut, i kaže da je imperativ "da stanovnici ugroženog područja budu svesni šta ih očekuje, i spreme se za ogroman zemljotres."

(Izvor: Blic) 

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top