BalkansPress

Dobro došli!

Nalazi se na levoj obali reke Indigirke, a ovde živi oko 500 stanovnika, koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom.

Retko kada se desi da je neko mesto na svetu toliko specifično da neprestano fascinira ljude, a upravo jedno takvo se nalazi u Rusiji. To je selo u Sibiru, koje važi za najhladnije mesto na planeti, gde živi negde oko 500 stanovnika.

 

Selo Ojmjakon se nalazi u Republici Saha, u dalekoistočnom delu Sibira u Ojmjakonskom rejonu. Najhladnije je nastanjeno mesto na našoj planeti od 1926. godine, gde je najniža izmerena temperatura -71,2 °C.

Nalazi se na levoj obali reke Indigirke, a stanovnici se pretežno bave stočarstvom i ribolovom. Od glavnog grada Jakutije, Jakutska, Ojmjakon je udaljen oko 1.100 kilometara prema istoku.

*Foto: Profimedia / Zuma Press - Archives

Specifičnosti mesta

Mesto je dobilo ime po Ojmjakonskoj reci čiji je naziv došao od reči kheium iz evenskog jezika, što bi u slobodnom prevodu značilo — nesmrznuta voda, mesto gde ribe provode zimu. Prema drugom izvoru, rečnik tunguskog jezika, navodi da evenska reč heyum znači zaleđeno jezero.

 

Administrativno pripada Jakutiji (Republika Saha), u okviru Ojmjakonskog ulusa. Smešten je na svega tri stepena od polarnog kruga. Predeo se odlikuje zajednicom tundre i tajge, a nadmorska visina mesta je 741 metar.

Ojmjakon je smešten na Ojmkonskom platou koji je omeđen Ojmjakonskim planinama (3.003 m) na zapadu i jugozapadu i planinom Tas Kistabit (2.341 m) na severu i severoistoku. Reka Indigirka je sa istoka usekla svoju dolinu i Ojmjakonsku kotlinu.

Zemljište se zaleđuje do dubine od čak 1.500 metara. Kako je Ojmjakon blizu severnog pola, dužina dana i noći tokom godine izuzetno varira — tokom decembra dan traje tri, a u junu 21 sat.

*Foto: Profimedia / Zuma Press - Archives

Klima

Ono što ovo mesto izdvaja od ostalih jesteoštra kontinentalna klima. Ekstremno hladne zime sa srednje toplim letima. Sunčev sjaj je intenzivan. Ovo mesto se naziva i „Pol hladnoće“ severne hemisfere. Najniža do sada izmerena temperatura je –68°C u meteorološkoj stanici Tomtor godine 1933.

 

Temperatura od -71,2°C zabeležena je na spomeniku u Ojmjakonu. Tokom leta temperature mogu dostići 25-30° Celzijusa, pa je godišnja amplituda u ovom mestu veća od 100 °C.

Tople vode

Okolina Ojmjakona je bogata izvorima tople vode. Glavni vodeni tok je Indigirka, koja teče sa istoka. Izvire na Halkanskim planinama, tačnije nastaje od dva manja toka — Tura Urjah i Tarin Jurah. Dugačka je 1.726 kilometara i uliva se u Istočnosibirsko more.

U periodu od oktobra do maja površina reke se zaledi. Pogodna je za ribolov budući da je bogata vrstama poput repuške, čira, muksune, zatim omulja i drugih vrsta. Jugoistočno od sela nalaze se i dva veća jezera — Boljšoj i Mendereljah.

*Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Predeo je prekriven tipičnim predstavnicima tundre i tajge. Na području Ojmjakona živi specifična vrsta konja koji su sličnim ponijima po visini, a odlikuju se izuzetno dugom dlakom koja ih štiti od hladnoće tokom zime.Vode su bogate ribom, a u šumama žive irvasi.

Stanovništvo

Prema proceni iz 2012. godine u Ojmjakonu živi 512 stanovnika, dok je po podacima popisa iz 2010. bilo 462 stanovnika (230 muškaraca i 232 žene). Prema nacionalnom sastavu iz 2002. najbrojniji su Jakuti, a zatim slede Rusi. Zvanični jezici su ruski i jakutski.

Zbog izuzetno niskih temperatura uzgajanje žitarica, i gajenje voća ili povrća nije moguće, a u ishrani su, shodno tome zastupljeni divlji plodovi lokalnih biljnih vrsta. Među lokalnim specijalitetima izdvajaju se mlečni proizvodi „hajak“ i „kjorčeh“, koji su slični puteru i sladoledu, kao i najpoznatije ojmjakonsko jelo — „stroganina“ (ostrugana sveže zaleđena riba).

 

Zbog problema sa zaleđenim cevima ovi ljudi umesto wc-a koriste jame koje iskopavaju na ulicama ispred kuće. Da bi im stoka preživela užasno hladne noći prave izolovane štale u kojima temperatura ne prelazi ekstremne minuse. U Ojmjakonu postoji samo jedna prodavnica u kojoj je moguće nabaviti potrepštine i to nije sve dostupno svakoga dana.

*Foto: Printskrin / Youtube / Sebastian Balders

Zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici Ojmjakona su poznati po dugovečnosti. 

Stanovništvo Ojmjakona se najvećim delom bavi stočarstvom, tačnije gajenjem irvasa i divljih konja. Okolina mesta bogata su nalazištima i rudnicima zlata koji se eksploatišu

Internet, škola, radna mesta

Usled niskih temperatura u Ojmjakonu nema mobilne telefonije i signala. Turizam je razvijen na bazi klimatske specifičnosti (najniže temperature), što je razlog dolaska turista.

U selu se nalaze škole i obdanište, zatim dom kulture i sportski centar. Čak iako temperatura padne na -50 stepeni Celzijusa, deca i dalje idu u školu. Časovi se otkazuju za učenike od prvog do petog razreda samo ako temperatura padne na -52 stepena.

*Foto: Printskrin / Youtube / Sebastian Balders

U istočnom delu se nalazi lokalna mlekara i pilana. Južno od sela Tomtor nalazi se aerodrom Ojmjakon, koji je sagrađen tokom Drugog svetskog rata, a zatvoren je 1970-ih godina.

Ima jednu zemljanu pistu dužine 1,9 kilometara. Opštinska zgrada se nalazi u centru Ojmjakona.

Pogledajte kako izgleda najhladnije msto na planeti u prilogu Russia Beyond:

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top