BalkansPress

Dobro došli!

Prema izveštajima NASE, prvi januarski pun Mesec - poznatiji i kao vučji mesec - pojaviće se 1. januara i to će biti pravi supermesec, prenosi CNN.

To će biti prvi mesec takve vrste u 2018. godini, a sledeći će se desiti samo nekoliko nedelja kasnije.

 

Supermesec je pojava kada Mesec izgleda veći i svetliji na nebu. Tokom tog perioda Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto svetliji od tipičnog punog Meseca.

On se obično pojavljuje na svakih 13 meseci, stoji u pisanju NASA. Ako propustite ovaj super mesec, sledeći ćete moći da vidite već 31. januara. U nekom trenutka on će više ličiti na plavi super mesec.

*Foto: Profimedia

NASA to naziva drugim punim Mesecom i to se dešava na svake dve i po godine.

 

Super mesec koji se očekuje 31. januara, biće potpuno lunarno pomračenje, kada se Zemlja, Sunce i Mesec poređaju na takav način da Zemlja blokira sunčevu svetlost.

*Foto: Profimedia

Ove promene na nebu biće vidljive iznad zapadnog dela Severne Amerike preko Tihog okeana, pa sve do istočnog dela Azije.

 

Inače, nisu pronađeni dokazi ikakve korelacije između supermeseca i velikih zemljotresa. Bez obzira na dokaze, bilo je medijske spekulacije da su prirodne katastrofe - kao što je zemljotres i cunami u Tohokuu 2011. i zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004. - uzročno povezane sa 1-2 sedmičnim periodom oko supermeseca.

Veliki, zemljotres magnitude 7,5 koji se desio 15 kilometara severoistočno od Kalverdena (Novi Zeland) 14. novembra 2016. u 0.03 NZDT, poklopio se sa supermesecom.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top