BalkansPress

Dobro došli!

Za nekoliko meseci izuzetno toksična i korozovna hemikalija iz svemira bi mogla da završi na Zemlji. Radi se o hidrazinu koji je sastavni deo raketnog goriva, a koji bi na našu planetu mogao da padne zajedno sa delovima kineske svemirske stanice.

 

Zemaljske ekipe više nemaju kontrolu nad stanicom Tiangong-1 pa će ona tokom marta pasti na zemlju. Njeni delovi će se, jasno, raspasti tokom prolaska kroz Zemljinu atmosferu, ali bi hidrazin, koji kod ljudi izaziva rak tokom dužeg izlaganja, svejedno mogao da završiti na površini planete.

Hidrazin je bezbojna uljana tečnost koja ponekad može da poprimi oblik belih kristala. Koristi se u poljoprivrednoj i vojnoj industriji, ali diektno izlaganje je vrlo opasno.

Kratkoročno izlaganje može izazvati iritaciju očiju i disajnog sistema, vrtoglavicu, glavobolju, plućne edeme, napade pa čak i komu, dok dugotrajno izlaganje može izazvati štetu na jetri, bubrezima i centralnom nervnom sistavu.

 

Upozorenje je izdala neprofitna organizacija Erospejs Korp, koja poziva ljude da, ako naiđu na tragove svemirske stanice koji padnu na zemlju, ništa ne diraju.

Iako je sada teško predvideti gde će tačno pasti ostaci Tiangonga ESA smatra kako bi se to moglo dogoditi u pojasu koji se proteže od dela SAD preko Španije, Italije, Turske pa sve do Indije.

(BalkansPress / Index.hr)

Scroll to top