BalkansPress

Dobro došli!

I dok je Evropu okovao ledeni talas koji je dobio naziv „Zver sa istoka“, naučnici kažu da su temperature na Severnom polu porasle i za 30 stepeni, što je više od zimskog proseka za ovo područje.

Ne samo što regija blizu Severnog pola trenutno prolazi kroz najtopliji februar još od 50-ih godina prošlog veka, već su meteorološke stanice zabeležile visoke temperature (za ovo doba godine) 9 dana zaredom.

 

25. februara, temperature su bile iznad tačke zamrzavanja neprekidno tokom 24 sata, što je, kako kažu, skoro nezamislivo u februaru jer u to doba ni nema sunčeve svetlosti koja dopire na ovo područje.

Naučnici ističu da se ovo i ranije događalo, ali nikada učestalo i intenzivno kao u poslednje četiri godine. Uzrok ledenog talasa je „upad toplog vazduha“ koji donosi veliku vlagu na Severnom polu.

Promena klime na Severnom polu izazvala je pomeranje hladnog arktičkog vazduha ka Evropi, a to bi lako mogao biti i ljudski faktor, odnosno sve češća posledica naglih klimatskih promena.

Meteorološka stanica Kejp Moris DŽesup na krajnjem severu Grenlanda zabeležila je rekordan 61 sat temperature iznad proseka za ovo geografsko područje samo od početka 2018. godine, a koje se povezuju sa otopljavanjem u zimskom mraku Arktika.

“Nikada nije bilo tako ekstremno“, kaže Rut Motram, naučnica sa danskog Meteorološkog Univerziteta.

 

“Glavno pitanje je da li će se ovakve pojave dešavati češće. Ovo je samo jedan događaj, pa je teško napraviti vezu sa budućim“, kaže profesor Lars Lakešk.

Ipak, rezultati nedavnih studija pokazuju da strujanje toplog vazduha povećava svoju učestalost na Severnom polu, a redukcija leda na Arktičkom okeanu dozvoljava toplijoj vodi da isparava u atmosferu, što izaziva mešanje struja i pomeranje hladnog talasa ka jugu. Štaviše, meteorolog Robert Rohd ističe da su pojedini delovi Severnog pola trenutno topliji od Evrope.

Pogledajte video:

(BalkansPress / Web-tribune.com)

Scroll to top