BalkansPress

Dobro došli!

Pre nekoliko dana u Habarovski kraj Rusije pao je veliki meteorit, koji je zakačio vrh vulkana i srušio se u korito reke. Vlasti ne isključuju mogućnost uvođenja vanredne situacije, saopštio je rukovodilac Verhnjeburejinskog rejona Aleksej Maslov.

- Sudeći po svemu, meteorit je bio ogroman, ako je mogao da prekrije korito reke slojem visokim 40 metara. Na lice mesta su upućene dve grupe: jedna iz Verhnjeburejinskog rejona, a druga iz Amurske oblasti. One imaju satelitski telefon i dozimetre za utvrđivanje nivoa radijacije. U Burejskoj hidroelektrani nekoliko dana se beleži smanjeni dotok vode u veštačko jezero, a stručnjaci nisu mogli da utvrde uzrok toga. Nadam se da će grupe uskoro stići na lice mesta i da ćemo dobiti detaljnije podatke - izjavio je Maslov.

 

Prema dostupnim podacima, korito reke Bureje zatrpano je na mestu udaljenom oko 70 kilometara od najbližeg naselja Čekunda. O tome je obavešten ministar za vanredne situacije Rusije.

Maslov je istakao da će, u slučaju da meteorit preusmerava vodu iz reke, zbog čega može doći do poplave, biti proglašeno vanredno stanje.

U procenu situacije uključeni su i sateliti iz svemira.

Na internetu su takođe objavljeni snimci sa lokacije pada meteorita. Prema rečima autora snimka, nebesko telo je formiralo džinovsku branu koja bi mogla da blokira protok vode u reci.

Scroll to top