BalkansPress

Dobro došli!

Kolosalni asteroid, viši od Velike piramide u Gizi, proleteće pored naše planete u petak, krećući se brzinom većom od 25.000 kilometara na sat, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Asteroid “2019 DN” je na putu bliskog prolaska pored Zemlje. Prema NASA-inom sistemu za praćenje asteroida, “2019 DN” proći će pored naše planete u petak, 8. marta, na bezbednoj distanci od 5,18 miliona kilometara. Naučnici Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, kažu da će džinovski kamen biti najbliži Zemlji u 16.19 GMT (17.19 po našem vremenu).

 

Tada će se kretati brzinom od 7,27 kilometara u sekundi, odnosno 26.171 km/h. To znači da ovaj asteroid putuje kroz svemir brzinom 21 put većom od brzine zvuka, prenosi britanski "Ekspres".

PROČITAJTE: PET NAJVEĆIH PRETNJI ČOVEČANSTVU Apokalipsa nas čeka iza ugla tvrde stručnjaci, a da toga nismo ni svesni!

Preliminarna ispitivanja otkrila su da je asteroid “2019 DN” ima između 90-200 metara u prečniku, a njegova širina može se uporediti sa oko 20 poređanih londonskih autobusa na sprat. Na gornjem kraju viši je od Velike piramide u Gizi, Statue slobode ili Big Bena. Na donjem kraju, “2019 DN” je oko 20 puta duži od “Folksvagenove” “bube”, a 45 puta duži od bračnog kreveta.

PROČITAJTE: STRUČNJACI NAJAVLJUJU APOKALIPSU Zemlju će pogoditi MEGAPOTRES, koji bi mogao da bude i poslednji! (VIDEO)

Ali, srećom, ne postoji opasnost da ovaj impozantni kamen udari u Zemlju.

“2019 DN” otkriven je u protekle dve nedelje. NASA je prvi put posmatrala njegov dolazak 26. februara. Ne očekuje se da će ovaj asteroid ponovo proći pored Zemlje u bliskoj budućnosti.

(BalkansPress / Izvor: Express.co.uk.)

Scroll to top