BalkansPress

Dobro došli!

Pridnjestrovska Moldavska Republika "ušuškana" je između Moldavije i Ukrajine, a Rusija garantuje njen mir i stabilnost.

PROČITAJTE: Prije 36 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu

Pridnjestrovlje, kako se još zove, nezavisna je, ali nepriznata država na teritoriji Moldavije. Osim nje graniči još samo s Ukrajinom. Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica UN. Štaviše, sve tri zemlje koje s njom imaju zvanične diplomatske odnose su i same nepriznate - Abhazija, Južna Osetija (obe u Gruziji) i Republika Gorski Karabah (Azerbejdžan).

 

Nezavisnost je proglasila 1990., godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza. Prema rezultatima cenzusa iz 2015, tri najbrojnije etničke grupe, Rusi, Moldavci i Ukrajinci, skoro su jednako zastupljene po brojnosti, ali Rusi, ipak, prednjače za jedan odsto (34 odsto).

Glavni grad ove siromašne zemlje, jedne od najsiromašnijih u Evropi, je Tiraspol, s oko 130.000 stanovnika, dok sama republika ima gotovo pola miliona stanovnika.

*FOTO: YOUTUBE/ЮРИЙ Ф

Nalazi se na oko 70 km od moldavske prestonice Kišinjeva, na istočnoj obali Dnjestra. Gradska arhitektura je toliko u duhu SSSR-a da se čini kao da se Tiraspol zaglavio u vremenu koje je iščezlo pre 30 i više godina.

 

U centru grada nalazi se Suvorov trg, gde se svake godine održava parada za Dan nezavisnosti, a jedna od znamenitosti je i veliki Lenjinov kip, smešten ispred zgrade parlamenta.

*FOTO: PROFIMEDIA

PROČITAJTE: Milan iz Niša u svom JMBG broju ima cifre 715, kao i većina Srpkinja. Nastao je veliki problem

 

Motiv za traženje nezavisnosti bio je rastući nacionalizam u Moldaviji krajem 80-ih godina prošlog veka, dok je kao okidač poslužilo ukidanje ruskog jezika u zvaničnoj upotrebi. U martu 1992. je izbio oružani sukob koji se završio u julu iste godine, a u njemu je poginulo oko hiljadu ljudi. Od tada je ovo područje u miru, a odražava ih finansiranje iz Rusije. Ruski je službeni jezik, a veliki broj stanovništva na Rusiju gleda kao na matičnu zemlju.

Ipak, njihov pasoš je beskoristan jer ga ne priznaje nijedna članica UN. Uprkos ovoj činjenici, stanovništvo nije zarobljeno unutar granica svoje domovine, budući da većina njih ima dvojno ili trojno državljanstvo Rusije, Moldavije ili Ukrajine.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, Klix.ba)

Scroll to top