BalkansPress

Dobro došli!

Čitetsu Vatanbe je 12. februara, sa 112 godina i 344 dana, zvanično postao najstariji čovek na svetu, što je zvaničan Ginisov podatak svetskih rekorda.

PROČITAJTE: CELA PLANETA BIĆE ZARAŽENA KORONA VIRUSOM! Poznato je kad pandemija dolazi

Rođen je 5. marta 1907. godine u Nigati, na severu Japana, kao prvo od osmoro dece. Nakon završene poljoprivredne škole preselio se na Tajvan, gde je radio na plantaži šećera. Na Tajvanu je živeo osamnaest godina, a tamo je upoznao i svoju suprugu Mitsue, sa kojom je imao petoro dece.

  

Učestvovao je u Drugom svetskom i u ratu na Pacifiku 1944. godine. I Čitetsu i Mitsue izjavili su da im je to bio najteži period, jer je bilo teško naći namirnice i prehraniti četvoro male dece. 

Po završetku Drugog svetskog rata, Čitetsu se vratio u rodni grad, Nigatu, gde je do penzije radio za lokalnu vlast. 

Penzija ga nije umirila - 1974. godine, zajedno sa sinom je izgradio novi dom na starom imanju i slobodno vreme provodio je uzgajajući voće i povrće, a pre desetak godina bavio se i uzgajanjem bonsaija, pa je čak i učestvovao na uzložbama minijaturnog drveća.

Simpatični Japanac juče je dobio svoj sertifikat za zvanično najstarijeg stanovnika sveta i tom prilikom dao odgovor na pitanje: koja je tajna njegove dugovečnosti? Čitetsu Vatabe preporučioje svima da se nikada ne ljute i da uvek budu nasmejani.

"Živela sam s njim više od 50 godina i nikada ga nisam čula kako podiže glas ili da se naljutio. Takođe je veoma brižan. Svaki moj trud, on je najviše hvalio. Mislim da mu je život sa velikom porodicom pod istim krovom i druženje sa unucima i praunucima, produžilo život i pomoglo da zadrži osmeh na licu", rekla je njegova supruga.

Prethodni rekorder po dužini života takođe je bio Japanac Masazo Nonakas, koji je preminuo prošlog meseca. A najstarija žena je takođe iz Japana, Kane Tanaka, koja ima 117 godina.

(BalkansPress / Izvor: nationalgeographic.rs)

Scroll to top