BalkansPress

Dobro došli!

Da bi se to dogodilo, potrebno je da sudarač čestica dostigne energiju od 100 milijardi Giga elektron Volti, što bi značilo da bi bio veći od naše planete, ali nema razloga za strah jer je jačina trenutnog ubrzivača čestica 13.000 GeV-a.

Najpoznatiji teoretski fizičar današnjice dr. Stiven Hoking, upozorio je da bi Higsov bozon, poznatiji kao Božja čestica, mogao da izazove potpuni kolaps prostora i vremena, ali i da uništi ceo svemir.

Naime, on je izračunao da bi Higsov bozon mogao da postane izrazito nestabilan pod visokim nivoima energije.

 

 

"To znači da bi svemir mogao da prođe kroz kataklizmičan raspad vakuuma, s mehurićem čistog vakuuma koji bi se širio brzinom svetlosti. To može da se dogodi u bilo kom trenutku, a mi čak ne bi ni videli"

napisao je ovaj fizičar u predgovoru svoje najnovije knjige “Starmus”.

Međutim, Hoking priznaje da odgovornost za takvu propast svemira verovatno ne mogu da snose ljudi, jer se radi o energiji od oko 100 milijardi Giga elektron Volti, a trenutni najsnažniji sudarač čestica na svetu je Veliki hadronski kolajder koji dostiže energiju od oko 13.000 GeV-a.

"Ubrzivač česica koji bi dostigao energiju od 100 milijardi GeV-a bio bi veći od planete Zemlje i neverovatno je da bi ga iko u trenutnoj ekonomskoj klimi finansirao"

objasnio je on.

Higsov bozon (Božija čestica), Foto: AP / Tanjug

 Kada su drugi naučnici čuli za Hokingovo tumačenje Božije čestice, požurili su da naglase i da su aktuelni eksperimenti koji se sprovode u Velikom handronskom kolajderu koji je smešten u Švajcarskoj, potpuno bezopasan po naš kosmos.

"Ovo postrojenje će nam omogućiti da bolje razumemo Higsov bozon i stabilnost svemira. Oprosti Holivude, moraćeš da nađeš drugu temu za film o katastrofi"

našalio se australijski fizičar dr. Alen Dafi.

(Izvor: news.com.au)

Scroll to top