BalkansPress

Dobro došli!

Svetlost je veza između nas i svemira. Pomoću nje možemo da posmatramo zvezde i dosegnemo do samog početka nastanka stvarnosti. Ali, šta je zapravo svetlost i koja je njena prava priroda?

Na ovo pitanje sažeto je odgovorila ekipa s naučno-edukativnog Jutjub kanala "In a Nutshell – Kurzgesagt". Izbegavajući odlazak u duboke povezane teme kao što su korelacija svetlosti sa prostorom i vremenom, Kurzgesagt daje brzi kurs iz osnova fizike.

Ukratko, svetlost je najmanja količina energije koja može biti transportovana. Čestica svetlosti, foton, nema pravu veličinu, težnu niti može biti podeljena na manje gradivne elemente.

 

Kao što to obično biva, ono što mi smatramo svetlošću zapravo je samo delić celog spektra "ponašnja" u kojima fotone možemo pronaći, ali ne i videti. Neka od tih stanja, koja se razlikuju po dužini talasa (jer se foton, pored ponašanja kao čestica, može ponašati i kao talas) nose naziv gamazraci sa jedne i radiotalasi sa druge strane spektra. 

Brzina svetlosti takođe je zanimljiva karakteristika koja, opet protivno mišljenju većine, nema preterane veze sa svetlošću. Brzina od oko 300.000 kilometara u sekundi samo je svemirsko ograničenje brzine kojom se kreću sve bestežinske čestice.

Kako je svetlost uticala na evoluciju oka, zbog čega vidimo samo ograničen deo spektra i kako svetlost uopšte nastaje, pogledajte u kratkom, ali sadržajnom videu.

Scroll to top