BalkansPress

Dobro došli!

Posledice procesa irigacije jesu dovele do procveta pustinje, ali prete da potpuno unište nekada veliko i poznato jezero. Sušni period u toj oblasti može da izazove potpuno presušivanje Aralskog jezera.

Nekada je to jezero bilo četvrto na svetu po veličini, ali zbog katastrofalnih posledica projekta navodnjavanja, nestaće u potpunosti. Na slici se može videti promena tokom poslednjih 15 godina, na slici levo je Aralsko jezero 2000. godine, a na slici desno je ono što je od njega ostalo 2014. godine.

Sovjetski Savez je 60-ih godina preduzeo veliki projekat irigacije u sušnim ravnicama Kazahstana, Uzbekistana i Turkmenistana. Efekat navodnjavanja je bio takav da je pustinja procvetala, ali u potpunosti uništila Aralsko jezero.Upravo to i dokazuju snimci satelita NASA koji su zabeležili ovu neverovatnu promenu.

 

 

U izveštaju NASA opservatorije je istaknuto da je ovaj proces započeo još u periodu od 2005. do 2009. godine, ali su posledice tek sad očigledne. Sve zajednice i ribari koji su zavisili od ovog jezera, propale su. Voda je postala preopterećena pesticidima i đubrivima, što uz prašinu od poljoprivrednih hemikalija, predstavlja ozbiljan problem po zdravlje ljudi.

 

(Izvor: Telegraf.rs/ Izvor: io9.com/ Foto-ilustracija)

 

 

 

 

FacebookTwitterLinkedin

Pin It

 

 

 

 

 

Scroll to top