BalkansPress

Dobro došli!

Ovce se u mnogim kulturama smatraju višenamenskim životinjama, ali jedna vrsta ovaca se smatra najslađom na svetu. Valiska ovca ili vale ovca jedna je od onih na koju ne možete da budete ravnodušni - nekima su simpatične, a neki ih se plaše.

One imaju potpuno crnu glavu, a i muška i ženska grla imaju uvijene rogove. Veoma ih je teško razlikovati. Ovnovi nemaju rep, dok se kod ovaca javljaju, prenosi agroklub.rs.

 

Vuna je bela i ravnomerno pokriva celo telo. Dolaze iz jugozapadne Švajcarske iz kantona Vale (Valis), pa im oštra klima na visokim planinama najviše i odgovara. Smatra se da ih je trenutno više od 13.000.

Žive visoko u planinama i pasu po alpskim livadama, ali ova vrsta nije pogodna za svaku zemlju.

Tokom protekle decenije, ova vrsta je uvezena u Veliku Britaniju i Škotsku, gde im je popuplarnost naglo porasla.

Sali i Lindzi Strathde, uzgajivači sa Novog Zelanda su se odmah zaljubili u ove životinje, nakon što su ih videli na internetu, prenosi Newshub.

 

Par je želeo da ih uveze u svoju zemlju, ali su ih strogi zakoni ograničavali. Onda je njihov poslovni partner Kristin Rid, pronašla rupu u zakonu, koja im je omogućila uvoz njihovih embriona i sperme, što su i učinili.

Proces oplodnje je počeo u junu 2017. godine, a u oktobru iste godine su dobili 16 najlepših jagnjadi.

Uzgajaju ih i kao kućne ljubimce

Ova rasa se prvi put pominje u XV veku, ali je tek 1963. prepoznat kao zasebna rasa. Uzgajaju se zbog vune i mesa. Valiske ovce su mirne prirode i prijateljski nastrojene. Vole da se maze, a moguće ih je i dresirati. Zbog ovih osobina mnogi ih uzgajaju i kao ljubimce.

Prošle godine, od 24. do 25. avgusta održava se takmičenje za najlepšu vale ovcu i to u Velikoj Britaniji, gde postoji i udruženje, koje teži da ova rasa bude zastupljenija na njihovoj teritoriji. Osnovani su 2015. godine, prenosi agroklub.rs.

Pogledajte video:

Scroll to top