BalkansPress

Dobro došli!

Voditelj Milomir Marić ispričao je u jutarnjem programu detalje njegovog susreta sa poslednjim vladarom Sovjetskog Saveza Mihailom Gorbačovim.

Marić se prisetio jednog susreta koji se odigrao u Đenovi kada je na proslavi desete godišnjice Perestrojke sreo Gorbačova.

PROČITAJTE: Putin ispunio obećanje Trampu: U Njujork sleteo ruski avion sa medicinskom opremom (VIDEO)

Tom prilikom upitao ga je i za odnos Rusije prema raspadu Jugoslavije, ali i prema Srbima.

- Što nam niste pomogli? - upitao sam ga, priča Marić.

- Odgovorio mi je: Nije nam padalo napamet. Rusija je izgubila 20. vek zbog ludih Srba i Sarajevskog atentata. Meni je bilo glavno da me Srbi ne uvuku u izgibenije novog svetskog rata. Bolje i SSSR mirno da se raspadne nego klanica da nastane kao kod vas - tvrdi Marić.

 

Popularni voditelj kaže da je Gorbačov dobro znao srpsku istoriju, a ono što mu je saopštio u nastavku ga je u potpunosti dotuklo.

- Vi imate gubitnički, Kosovski mit, a mi imamo pobednički, mit Petra Velikog, a to je ujedinjavanje nemačke tehnologije i ruskih sirovina koje će osvojiti svet. Pa, ja sam sa Kolom dogovarao da oteramo Amerikance i NATO iz Evrope - priča Marić o svom susretu sa Gorbačovim.

 

PROČITAJTE: Američki mornari preživljavaju dramu na okeanu: Na nosaču aviona zaraženo 700 ljudi, mole za pomoć

Marić navodi da Gorbačov nije znao da su maršal Dmitrij Jazov i Veljko Kadijević planirali da izvedu puč, u Beograd i Moskvi, kako bi se očuvao socijalizam.

- Gorbačov mi je rekao: Da sam znao šta su planirali, odmah bih ih pohapsio - seća se Marić.

Scroll to top