BalkansPress

Dobro došli!

Trenutno najpoznatija konceptualna umetnica Marina Abramović izjavila je za nemački Spiegel da jeslobodna jer nema ni muža, ni decu koja sputavaju umetnice.

"Razlika između pozorišta i performansa je u tome što je krv u pozorištu kečap, a tokom performansa jeprava", izjavila je Marina dodajući da je iscrpljuje fizička prisutnost (ipak se njen poslednji performans zove "Umetnik je prisutan") koja je neophodna za njen umetnički rad.

PROČITAJTE: ČEŠKI STUDENTI SKONČALI U "ŽUTOJ KUĆI": Pisac Jozef Urban, nakon petogodišnjeg istraživanja, objavio potresnu knjigu o trgovini organima

 

"Imala sam 3 abortusa jer sam ubeđena da bi u suprotnom to bila propast za moj rad", izjavila je Marina. Kako se približava njen 70. rođendan, umetnica koja se 2009. godine razvela od svog drugog supruga, video umetnika Paola Kanevarija, i koju je prošle godine tužio bivši ljubavnik, nemački umetnik Ulaj, zbog autorskih prava nad delima koje su zajednički stvarali, više nema živaca za bilo kakva sra*a, kako otprilike i glasi naslov intervjua ("Sa 70 godina morate da završite sa sra*ima").

"Prema mom mišljenju, deca su razlog zašto žene nisu uspešne kao i muškarci u svetu umetnosti. Mnogo je talentovanih žena. Zašto muškarci preuzimaju važne pozicije? Jednostavno je. Ljubav, porodica, deca - žena ne želi da žrtvuje sve to", u svom maniru je šokirala mnoge Marina.

Scroll to top