BalkansPress

Dobro došli!

Ako ste žena i mislite da vam je „ono doba meseca“ problematično, zamislite da imate menstruaciju u zatvoru.

„Nedostatak higijenskih potrepština u ženskim zatvorima je u toliko lošem stanju da sam viđala kako ženama lete ulošci iz pantalona“, napisala je autorka Čandra Bozelko koja je i sama provela vreme služeći kaznu.

Bozelko je naime provela šest godina u zatvoru u Konetikatu u kojem bi po dve devojke trebale da dele pet uložaka nedeljno. Ulošci se pak, uz uobičajene svrhe, koriste i kao obuća za odlazak pod tuš (kako bi izbegle gljivice, kao maska za oči (kad je stalno upaljeno svetlo), i kao proizvod za čišćenje. Ipak, kad bi zatvorenice pokušale da sačuvaju koji uložak (a raspolagale bi s deset komada mesečno), moglo se očekivati da jedan nose nekoliko dana za redom.

Bozelko je izbegavala probleme tako što bi sebi izradila pelenu od šest uložaka koje bi zašila zajedno, nakon što bi kupila dodatne komade. Ali, većina zatvorenica ne može sebi da priušti dodatne uloške (jedno pakovanje od 24 uloška košta 2.63 dolara), budući da dnevnu zaradu od 75 centi obično troše na druge potrepštine kao što su dezodorans (1.93 dolara), pasta za zube (1.50 dolar) ili hrana koja je jestivija od one koju dobiju u kantini.

 

U nekim zatvorima su cene doduše još i više, pa osam tampona može da košta 4.23 dolara.
Osuđene na prljavštinu, gljivice i bakterije

Čak i kad žene imaju novca, zatvorska prodavnica često ostane bez proizvoda pa moraju da čekaju po dve nedelje na novu pošiljku. A budući da je ograničena upotreba toaletnog papira, ako odluče njega da koriste umesto uložaka, znači da mogu da se pozdrave s brisanjem nakon obavljenog ‘posla’.

Mnogi zatvori ne obezbeđuju besplatne higijenske proizvode za žene, pa ako nemaju novca prisiljene su da se snalaze kako znaju i umeju. Upravo iz tog razloga prošle godine osam zatvorenica tužilo je zatvor u Mičiganu tvrdeći da su u nehumanim uslovima osuđene na prljavštinu.

Još jedna ružna strana onih dana u mesecu jeste što, budući da nemaju dovoljno higijenski uložaka, žene često prokrvare i zaprljaju odjeću koju zatim ne mogu da zamene dok prema rasporedu ne dođe dan za pranje veša. Kad je jedna zatvorenica zatražila uloške, službenik joj je rekao da nema sreće i da bi joj „bolje bilo da ne krvari po podu“.

I dok rutinsko produženo korišćenje istih tampona i uložaka može da uzrokuje bakterijske i gljivične infekcije, ono uzrokuje i napetost među zatvorenicama. A budući da se ženama koje žive zajedno ciklusi često sinhronizuju, možemo tek da zamislimo kako je biti u zatvoru ‘onih dana u mesecu’.

„Zatražiti mačo čuvara za tampon je omalovažavajuće, ali je i više od toga jer znate da zatvor kontroliše vašom čistoćom, zdravljem i samopouzdanjem“, kaže Bozelko.

Scroll to top