BalkansPress

Dobro došli!

Žene su odavno digle glavu s pravom, ali moraju da paze dobro.

Da li glava kuće treba da bude muž i žena? Na pitanje povodom kog se u Srbiji vode brojne polemike svoj odgovor je dao i poznati srpski akademik, ugledni psihijatar i književnik, prof. dr Vladeta Jerotić.

Na promociji knjige Aleksandra Gajšeka „Agape antologija 2“ na Kolarcu gost je bio Vladeta Jerotić. Govoreći o knjizi, kazao je i sledeće:“Sve je složenije nego što izgleda, tako da muškarac i žena… ne znam šta će biti.

Pitam pojedine episkope kako je hrišćanska crkva u celini dozvolila da maltene 2000 godina žene nisu slali ni u osnovnu školu. Pa otkud bi to Bog dao tako?

Ne može to više, žene su odavno digle glavu s pravom, ali moraju da paze dobro. Uvek kažem: „žene drage, nemojte plašiti muškarce, možda je tako patrijarhat i nastao.“

 

A šta je bilo pre patrijarhata? Nikako to da dokučim do kraja. Vrlo je verovatno da je bilo matrijarhata, kažu antropolozi, ne Jerotić.

Gde? Kada? U kom obimu? Ima legenda da su muškarci silom, ratom, to oteli od žena. Ali to nije bila ta vrsta vlasti, najverovatnije, koju je posle muškarac preuzeo. 

Dobro, mnogim ženama je to prirodno – pa neka bude on glavni, pa porodica, pa treba neko da vodi sve to. Pa što ne bi jedno i drugo vodili? Dopunjujući se. Ali voleći se pre toga.

Brak ne može biti isti prvih nekol’ko godina, pa onda već imaju po 30 i više godina. Pa trebaju da pogledaju šta je bilo.Pa 40 godina, pa 50 godina… pa 70 godina. Pa zatna svadba se proslavlja. Nisu prevarili jedno drugo 50 godina.

To je fantastično, danas teško zamislivo. Čovek je inače fantastično biće. Kad je stvaralac pa ima fantaziju – milina. A kad nije stvaralac, a ima fantaziju, onda mi lečimo.

Da zaključimo… Ljubav je ta koja treba da bude „glava“ svake porodice. Ona je glavna i kao takva zahteva ravnopravnost.

Scroll to top