BalkansPress

Dobro došli!

Šef britanskih oružanih snaga rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin nije uspeo da ispuni početne ciljeve vojne invazije na Ukrajinu.

Admiral Toni Radakin, načelnik britanskog štaba odbrane, rekao je na samitu Volstrit žurnala u Londonu da je iznenađen neuspesima Rusije i da veruje da ruski predsednik postaje sve izolovaniji. On je dodao da Putin pokazuje osobine autokratskog lidera.

„Njihovo donošenje odluka se retko poboljšava. Iznenađeni smo načinom na koji je Rusija rešila to pitanje. Bez obzira na kraj utakmice, ovo se drastično razlikuje od njihove prve utakmice“, rekao je on.

PROČITAJTE: DEJLI EKSPRES: Moskva sprema udar na najslabiju tačku britanske odbrane!

 

„Neuspeh Rusije je posledica neuspeha obaveštajnih službi i arogancije“

Šef britanskih oružanih snaga kaže da je Rusija očekivala da bi mogla da napadne Ukrajinu, preuzme gradove za nekoliko dana i preuzme kontrolu nad zemljom za 30 dana.

On ističe da su Rusi prvo imali ambiciju da okupiraju celu Ukrajinu, potisnu NATO alijansu i pokažu moć Rusije. „Sve je propalo, NATO nikada nije bio jači“, kaže on.

„Neuspeh Rusije rezultat je neuspeha obaveštajnih službi i neverovatne arogancije“, rekao je on, hvaleći domišljatost i hrabrost ukrajinskih oružanih snaga.

Radakin kaže da se od ruskog napada očekivalo više i da je Rusija već pretrpela taktički poraz jer je bila prinuđena da prebaci fokus na region Donbasa u istočnoj Ukrajini.

PROČITAJTE: Srbija sve teže pribavlja novac, da li sledi prodaja EPS-a i Telekoma?

„Bizarno je da su ostali bez goriva“

Admiral kaže da Rusija nije uspela da prekine ukrajinsku komunikaciju, što je omogućilo ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da razgovara sa svetom tokom celog rata.

Ali Rusija takođe nije uspela da postigne nadmoć u vazduhu, a kopnene i pomorske snage i njihove operacije nisu bile dinamične, dodao je on.

„Vazdušne operacije se planiraju čak sedam do 10 dana unapred. Malo je bizarno ostati bez goriva kada ste samo 257 kilometara duboko u Ukrajini“, rekao je on o ruskim konvojima koji su stali u ranim danima rata .

Scroll to top