BalkansPress

Dobro došli!

Hrvatski teolog i istoričar Goran Šarić se u  tekstu , koji je objavio na svom fejsbuk nalogu pre nešto više od godinu dana, pita da li su Srbi 1999. godine bili na pogrešnoj strani istorije.

Srbi su ušli u oružani sukob sa SAD-om i NATO-paktom, onda kada se Rusi ni Kinezi nisu usuđivali sa njima ući ni u diplomatski sukob!

Nikad u istoriji čovečanstva veća sila nije napala manju!

Nikad nije bila veća nesrazmera u vojnoj snazi, ekonomskoj moći i broju stanovnika nego u tom ratu 1999. godine!

Nikakva protivteža Americi nije postojala, lik simpatičnog pijanog Rusa iz tadašnjih holivudskih filmova jako dobro otelotvorava uticaj koji su na svetska dešavanja imali Rusija i Jeljcin. O Kini niko ozbiljno nije ni razmišljao.

 

Ipak, u takvim okolnostima jedan narod, jedna zemlja imali su hrabrosti da Americi kažu “ne”. 10 godina Amerika će potrošiti na taj narod. 10 godina je Amerika vodila rat protiv te zemlje – ekonomski, propagandni, psihološki, hibridni, neokortikalni, psihotronički, a 1999. i oružani.

Pre rata u Ukrajini – Olaf Šolc je istakao da treba nastaviti sa traženjem diplomatskog rešenja, dok je Vladimir Putin poručio da Rusija ne želi rat u Evropi.

„Gospodin kancelar je rekao da njegova generacija, naša generacija, teško može da zamisli rat u Evropi.

Ali mi smo svedočili ratu u Evropi koji je otpočeo NATO u Jugoslaviji, sa raketnim napadima na jednu od evropskih prestonica – Beograd.

To se dogodilo, bez sankcija od strane Saveta bezbednosti UN.

To je loš primer, ali se dogodilo“, rekao je Putin tokom obraćanja novinarima.

Scroll to top