BalkansPress

Dobro došli!

Hrvatska književnica poručuje da bi roditelji i profesori trebalo da shvate da su Đoković i Ajnštajn biljke koje niknu jednom u 100 godina.

Hrvatska književnica Vedrana Rudan poručila je da današnji roditelji moraju da prihvate da njihovo dete najverovatnije nije neki novi Novak Đoković i da moraju da smanje očekivanja prema svojoj deci.

Rudanova koja je upravo objavila novu knjigu "Besplatna dostava", u kojoj se bavi jednom od najaktuelnijih tema današnjice - položajem deteta u kapitalizmu, kroz koju poručiuje da se deca danas prebacuju od "baba i deda, preko raznih školica, treninga itd" kako bi roditelji mogli da rade i zarade što više.

 

Književnica kaže da se danas postavljaju neka prevelika očekivanja pred decu, i od strane roditelja i od strane nastavnika i profesora, te da deca u suštini umesto da se uče o ljubavi, empatiji, dobroti, u stvari se stavljaju pod pritisak uspeha.

- Za empatiju nikad ne može biti kasno. Ona se deci pokazuje primerom, pre svega u njegovom domu. Voli mamu, tatu, prijatelje, mačku, baku, dedu, pomozi slabijem od sebe. Pištoljem i nožem se ne rešavaju problemi. I govori kad ti je teško. Zlostavljana deca najčešće ćute jer nikome ne veruju. Profesori ih gledaju kroz ocene, roditelji kroz ocene i sportske uspehe. Neko bi trebao reći i profesorima i roditeljima da su i Ajnštajn i Đoković biljke koje niknu jednom u nekoliko stotina godina, ako. Biti dobar, pristojan, tolerantan i pažljiv mnogo je lakše nego osvojiti Rolan Garos, ali i mnogo bitnije - rekla je Rudanova.

Vedrana Rudan: Đoković je ušao u istoriju ne kao Srbin, već kao Čovek!

*Foto: Nikola Tomić, ATA Images

Ona je uporedila i našeg Novaka Đokovića sa legendarni Džesijem Ovensom, s obzirom na to šta je srpski as uspeo da uradi u tenisu, sportu koju je više od veka bio "privilegija zapadnog sveta".

- Đoković je Džesi Ovens, koji je pobedio na Hitlerovim Olimpijskim igrama i ušao u istoriju. Tamo će ostati zauvek. Ne kao Srbin, već kao Čovek - rekla je Rudanova.

Scroll to top