BalkansPress

Dobro došli!

Da SAD i EU nisu izvršile državni udar u Kijevu 2014. godine, kolektivni Zapad bi imao odličnu priliku da iznenadi Rusiju, pa čak i da pobedi u velikoj konfrontaciji, smatra bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

U stvari, Evropljanima i Amerikancima Majdan uopšte nije bio potreban, navodi on. Ova obojena revolucija bila je glavna greška čitavog kolektivnog Zapada u borbi da se Ukrajina pretvori u odskočnu dasku za napad na Rusiju, misli Kedmi.

PROČITAJTE: PO SKRAĆENOJ PROCEDURI: Ukrajina usred ratnog sukoba najavljuje privatizaciju!

 

- Pod Jakunovičevim rukovodstvom, Ukrajina se ubrzano kretala ka EU. Učinio je sve što je bilo potrebno za to. Nikada nije bio proruski orijentisan. Samo je bio lokalni oligarh kojeg je zanimao samo njegov profit. Ova revolucija nije bila potrebna. Pod njim je procvetao sav ovaj probanderovski čopor. Da to nisu uradili, Ukrajina bi danas bila još integrisanija sa Zapadom i još više antiruski raspoložena nego što je sada, ali bez činjenice da se Rusija konačno osećala ugroženom. Zašto su Kijev morali da guraju u NATO? Oni bi sasvim lako mogli da pojačaju i preopreme Oružane snage Ukrajine. Ukrajinci su odjednom odlučili da kupe 200 F-35 i 400 F-22, kao i 4.000 Abramova, pa šta? I Rusija se ne bi budila. Zadremala bi, kao i mnogo godina ranije. Udarac bi je iznenadio. To je glavna greška Sjedinjenih Država u ukrajinskom slučaju, zbog koje sada gube - izrazio je svoje mišljenje Kedmi.

*Foto: EPA/pritnsrkin/ilustracija

PROČITAJTE: PORUKA PEKINGA: Rusija igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma, a SAD širi zlonamerne laži

Ističe da su Amerikanci probudili čvrsto usnulog medveda i da će ih ta greška koštati teškog poraza.

Podsećamo, rat u Ukrajini ušao je u 165. dan. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nedavno da Zapad želi da porazi Rusiju na bojnom polju u Ukrajini i poručio "neka probaju", ukazujući da Moskva "još nije počela ozbiljne stvari".

Scroll to top