BalkansPress

Dobro došli!

Sezona venčanja je uveliko počela i dok se mladenci raduju svadbi, gosti se hvataju za glavu kada pomisle na kovertu sa parama koju treba da daruju budućem bračnom paru. U Srbiji se retko ko odlučuje na darivanje poklona poput bele tehnike ili putovanja jer sa kovertom ipak nema greške. A da se slučajno nekim gostima ne bi omakla greška, Janko R. i Marija S. koji prave svadbu početkom septembra u jednom poznatom restoranu u beogradskom naselju Banjica, nagovestili su svojim zvanicama da donesu upravo kovertu, a čak su "provukli" i koliko para bi najmanje trebalo da bude u njoj. Da, verovali ili ne, oni su na pozivnicama napisali koliko košta "stolica" na njihovoj svadbi.

 

Jankovu i Mariju pozivnicu je na društvenim mrežama, do detalja, opisao jedan njihov gost koji će prisustvovati tom venčanju u septembru, pomalo razočaran zbog ovakvog postupka svojih prijatelja.

Marko, Jankov i Marijin gost, podelio je na Fejsbuku svoje razočarenje nakon što je dobio pozivnicu za venčanje svojih prijatelja, a na kojoj je pisalo da je cena stolice na svadbi 45 evra.

Janko i Marija su na pozivnici za svadbu napisali i koliko košta "stolica"  za svakog gosta: "Ljudi, vi niste normalni"

Foto: Shutterstock

„Janko i Marija su moji prijatelji i čim sam dobio pozivnicu, odmah sam ih pozvao i rekao im da nisu normalni. Ljudi, vi niste normalni, vi uslovljavate goste sa koliko para da vam dođu na svadbu. To sam im rekao. Međutim, još veće iznenađenje bila je njihova reakcija odnosno njihovo opušteno ponašanje“, napisao je Marko.

Umesto da se postide, kao što je očekivao, Marko je od svojih prijatelja dobio prekor.

„Zamislite, oni su se uvredili što ja to komentarišem. Pa, čekajte prijatelji, vi mene uslovljavate da vam donesem 45 evra, odnosno ne manje od toga jer je toliko stolica, a pozvana je cela moja porodica, dakle otac, majka, brat i ja, što znači da ako je stolica po osobi 45 evra, proizilazi da mi porodično moramo da poklonimo najmanje 180 evra. Pazi, boga ti“, dodao je Marko.

 

„Ako bismo se vodili ovom „računicom“, proizilazi da porodica koja ima, recimo, troje dece, treba da donese više od 200 evra, što je, složićete se, možda i previše“, ističe Marko.

„Mislim da je Jankov i Marijin potez potpuno pogrešan jer oni zaprvao žele da ‘izvuku’ svadbu, odnosno da pokriju troškove svog venčanja našim poklonima. Ne kažem da je to loše, u Srbiji svi tako rade, ljudi prave svadbe da bi zaradili, ako ćemo pošteno da govorimo. Ali ne treba još da nam mladenci govore koliko para da im donesemo kao svadbeni poklon, nema smisla“, razočarano kaže Marko.

*Status na Fejsbuku Foto: Printscreen/Fesbuk

100 evra po osobi

Nekada je važilo da se bez 100 evra ne ide na venčanje, a predsednik Udruženja „Ivent industrija Srbije“ Boško Bubanja navodi da je sada to nedoumica – da li je 100 evra po porodici ili po osobi.

„Rekao bih da je 100 evra po osobi. Već sma pričao o tome i široka javnost me je ‘okrpila’ kao odakle mi ideja da kažem da neko ko možda zarađuje 400-500 evra mesečno, treba da odvoji za jednu svadbu čitavih 100 evra. Ali prosto, vremena se menjaju, troškovi svadbe rastu, a inflacija radi svoje. Mladenci uglavnom prave svadbu iz najboljih namera, a ne da zaradi i drago im je sigurno kada svi gosti dođu, a naravno ako su pokloni pristojni, to je u redu. Tu su i roditelji, kumovi, da pojačaju te poklone, pa d amladencima eventualno preostane nakon pokrivanja troškova, za neko putovanje ili opremanja nekog stančića“, ističe Bubanja.

Navodi da svadba ima nekih fiksnih troškova, koji bez obzira da li imate 100 ili 300 gostiju, oni su isti.

   

Svadba kao biznis

Markov status na Fejsbuku nije ostao neopažen, pa su se tako komentari o tome koliko treba mladencima pokloniti para, nizali jedan za drugim.

„“Pre je bilo 50, sad je 100 ok. Naravno, ako ti je neko bliži i bitniji, onda više“.

„Pravljenje svadbe u Srbiji za mladence je postao biznis. Gleda se uloženo/dobijeno što je jako jadno i bedno. Stavi koliko si u mogućnosti pre svega i koliko misliš da je u redu. Nemoj da ispadaš džek sa poklonom, a posle cela porodica da ispašta ceo mesec, da se neko ne bi uvredio“.

*Foto: Shutterstock

„Minimum koliko možeš da platiš je onoliko koliko koštaš mladence (cena stolice, tj. klope), tako da im nisi na trošku dok uvećavate slavlje“.

„Kome si drag, razumeće i ako nemaš“.

„Mislim da je 50 evra sasvim dovoljno, ako se familija ili baš bliski, 100“.

„Ako si nebitan gost 50 evra, 100 ako ste iole bliski. Ako si kum bar 200-300. Ako vodiš +1, onda dodaj još minimum 50 evra“, samo su neki od komentara.

Scroll to top