BalkansPress

Dobro došli!

Dragomir Bojanić Gidra je srpski glumac čiju je karijeru obilježila uloga her Žike Pavlovića u filmskom serijalu "Lude godine". Rođen je 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, a preminuo je 11. novembra 1993. godine u Beogradu.

Glumac je veoma rano ostao bez oba roditelja. Majka Novka je umrla od tuberkuloze, dok je otac Jovan, oficir srpske vojske, bio streljan. U Kragujevcu je pohađao srednju školu za preradu mesa, voća i povrća. Kvalifikaciju je stekao i u STŠ Kragujevac za hemijsko-tehnološki odsek.

PROČITAJTE: HRVATICU KOJA ŽIVI U BEOGRADU uvredio jutjuber BAKA PRASE! Pitao me koliko imam godina, kad sam rodila...

 

Odmah se zaposlio u fabrici konzervi Crvena zvezda gde se zadržao godinu dana. U tom periodu je počeo da se bavi glumom koja će postati njegov životni poziv. Kolege iz Kragujevačkog narodnog pozorišta su sakupile novac i kupile su mu odelo i kartu za Beograd gde je polagao prijemni na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

*FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Odmah je bio primljen i upao je u klasu profesora Raše Plaovića. Pošto je profesor znao da Gidra nema gde da spava, rekao je čistačicama da mu raspreme jednu ostavu za metle. Glumac je ubrzo počeo da igra u pozorištu i na filmu. Usledele su brojne uloge kojima se posvetio zbog čega nije i diplomirao. Na Akademiji je upoznao dvije godine stariju glumicu Ljiljanu Kontić koju je zvao Ljalja. Iako je ona nakon studija igrala u pozorištima u Užicu i Vršcu, njihova veza je opstala. 1966. godine Ljiljana i Gidra su se vjenčali. Oni su 1970. godine dobili kćerku Jelenu. Glumac je suprugu i tek rođenu bebu sačekao ispred porodilišta, a doveo je i muzičare da proslave.

 

Bio je veoma privržen porodici i ćerku je stalno obasipao ljubavlju i pažnjom. Krstio ju je u Moskvi dok je snimao film „Svadba“. Jelena se, kao i njeni roditelji, bavila glumom. Ljiljana i Gidra su se dva puta razvodili, ali su se mirili jer nisu mogli jedno bez drugog. Glumica je bila stub njihove kuće i žrtvovala je svoju karijeru zarad porodičnog mira. On je to znao da ceni i često je suprugu i kćerku vodio na snimanja da ne bi bili dugo razdvojeni. Gidra je bio omiljen među kolegama koje su za njega govorile da je „vickasta glumčina vedrog duha“.

*FOTO: PRINTSCREEN

Podržavao je mlade glumce i delio im je savete. Petar Božović je Gidru i njegovu suprugu smatrao svojim roditeljima bez kojih je rano ostao. Nikola Kojo je u jednom intervjuu izjavio da ga je 1986. godine Gidra posetio dok je služio vojsku u Raškoj. Otišli su u kafanu, jeli i dao mu je novac. Rekao mu je da je došao jer je imao neke obaveze, ali to nije bilo tačno. Došao je samo zbog njega.

 

PROČITAJTE: ŽAN-KLOD JE DOŠAO IZ AMERIKE DA POSETI GROB NJEGOVE OMILJENE SRPSKE PEVAČICE: Njegova priča je totalno neočekivana! (FOTO)

Voleo je da ide u kafanu i bio je veliki boem koji je svuda dočekivan sa osmehom. Takođe je izjavio da je Gidra jednom bio uhapšen jer je pričao viceve o Titu. Kada su mu došli u posetu, zatekli su ga kako zabavlja policajce pričajući im te iste viceve.

*FOTO: PROFIMEDIA

Pošto je oboleo od raka jetre, mesec dana se lečio na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Umro je 11. novembra 1993. godine.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Dvanaest godina kasnije njegova supruga je sahranjena pored njega. Iako je bio teško bolestan, u bolnici je zasmeavao ranjenike i medicinske sestre koje su mu krišom davale cigarete.

(Izvor: Kurir.rs / https://expresstabloid)

Scroll to top