BalkansPress

Dobro došli!

Danas je u Beogradu, u 84. godini, posle duže i teške bolesti preminuo poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić.

Bio je najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji „Poslednji čin“ i Žarka Popare u TV-seriji „Srećni ljudi“, emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

PROČITAJTE: Sedela sam u prevozu i čula majku koja viče na sina (6): Htela sam da je izvređam, prestigao me mladić i RASPLAKAO SVE!

 

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

 Zoran Rankić Foto: V. Danilov

*Zoran Rankić Foto: V. Danilov

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Uloga po kojoj će ga verovatno najviše pamtiti je kvarni biznismen Popara iz “Srećnih ljudi”, o kome je, naravno, imao jako loše mišljenje.

Rankić pre nekoliko godina opisao taj lik i rekao šta su mu najlošije osobine.

 

- Popara laže, izmišlja, fantazira, pravi se važan. Ali ne na onaj grub i primitivan način kakvih ima likova u seriji. On ima nešto, po meni, prosto da ti ga bude žao. On je u oblacima, on izvodi predstavu za sebe - rekao je tada Rankić.

Reakcije dece na ovu ulogu posebno su ga začudile.

- Poparu su volela deca najviše, to je najčudnije. Deca. Obožavali su me kao da sam dečiji glumac, kao Branka Kockicu. Nije trebao da bude sladak, trebao je da bude odvratan – dodao je glumac.

Scroll to top