BalkansPress

Dobro došli!

Član Predsedništva BiH vuče korene iz stare begovske porodice, koja je u doba Karađorđa u svom vlasništvu imala zemljište na gornjem Dorćolu i čitavu Adu Ciganliju.

Analizom porodičnog stabla Izetbegovića sazanaje se da su u 18. i 19. veku bili poznati beogradski veleposednici, a Srbiju su napustili tek 1868. godine, nakon raspada Otomanskog carstva.

Do tada su se bavili trgovinom i živeli na velelepnom imanju gde se danas nalaze Narodno pozorište i „Klub književnika“. Porodična kuća Izetbegovića bila je sastavljena iz tri posebna objekta i veća od 500 kvadrata.

 

Kako bi nesmetano nastavili sa razmenom robe, uvozom i izvozom, Bakirovi preci morali su da se poturče i održavaju bliske kontakte sa beogradskim begovima. Međutim, po oslobođenju Srbije od Turaka, prinuđeni su da napuste sve i iz Beograda se presele u Bosanski Šamac, a od lokalnog bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

Da je svestan porekla, potvrdio je u sredu i naslednik Alije Izetbegovića, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. On je tokom jednodnevne posete Srbiji naglasio da se u Beogradu oseća kao kod kuće i da mu se uvek rado vraća – pišu „Naše novine“.

S Izetbegovićevim srpskim korenima upoznat je i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić.

– Oni su svojevremeno živeli u Francuskoj ulici u Beogradu. Negde su se neke stvari potpuno zatvorile, desilo se da smo se udaljili, ali tome nema razloga, jer mi svakog dana šetamo Knez Mihailovom, to je naša Baščaršija – rekao je Jusufspahić.

Scroll to top