BalkansPress

Dobro došli!

Muzičar Goran Bregović (65) oglasio se povodom odluke organizatora jednog festivala u Poljskoj da mu otkažu nastup zbog koncerta koji je svirao na Krimu.

Šef "Orkestra za svadbe i sahrane" i nekadašnji vođa "Bijelog dugmeta", kome su iz istih razloga nedavno otkazani i koncerti u Ukrajini, za hrvatski "Večernji list" istakao je da nigde nema neprijatelje i da nikog ne mrzi.

- Moja muzika nije služila politici u vreme kad je to bilo teško izbeći, a kamoli danas - rekao je Brega. - Volim i Ukrajinu i Rusiju, svirao sam tamo puno koncerata. Imao sam u Ukrajini koncert kad je pobedila narandžasta revolucija, na tom istom trgu Majdanu. Žao mi je što neću biti ambasador festivala u Poljskoj. Prošle godine je bio Sting, a pretprošle Erik Klepton. Ovo što mi se događa je čudo kakvo se nikad nije dogodilo našoj kulturi, da kompozitor sa Balkana ima pristup celom svetu. Žao mi je kad izgubim priliku da nastupim. Ali, odmah su mi zakazali koncert u Varšavi na jesen.

 

 

Proslavljeni muzičar sa svetskom karijerom napravio je paralelu sa dešavanjima u Ukrajini i bivšoj Jugoslaviji:

- Nemam neprijatelje. Otac mi je bio iz Zagorja, katolik, Hrvat. Moja majka je Srpkinja iz Virovitice. Moja žena je muslimanka. U koga da uperim pušku? Tako je i u tom ratu. Nemam koga da mrzim, ni Ukrajince, ni Ruse, to mi je nemoguće. To su nama bliske kulture. Od Kijeva do Moskve, i dalje. To su zemlje koje je lako voleti jer su ljudi slični našima.

Bregović je istakao da je uvek bio dete sreće i da su mu okolnosti išle naruku.

- Ispadalo je da sam pametan i smišljam dobre stvari - kazao je Goran. - Najbolja stvar koja mi se dogodila u životu je što sam imao priliku da dva puta budem debitant. Da nije bilo rata, već bih bio na Braču, tamo bih kupio kuću i bavio se ribolovom. Bilo mi je teško da svakih nekoliko godina ponovo igram ulogu lepuškastog gitariste "Bijelog dugmeta".

(Izvor: Novosti.rs)

 

Scroll to top