BalkansPress

Dobro došli!

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vešanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”. Danas se obeležava 17 godina od njegove smrti.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

 

„Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao“, pričao je Davor.

U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”. On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

Posle filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i kasnije više nije ni pokušavao.

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice “Dom za vešanje”, posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno.

U tom periodu je izjavio: “Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo ’ja sam mal’ pa sam radoznal’, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.”

Rat je Davora zatekao u Sarajevu ,odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”. 

 

Posle završetka rata Davor je otišao u Banjaluku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Iz Banjaluke se preselio u Sloveniju i to kod devojke s kojom je živeo poslednjih meseci života. Slobodno vreme je provodio u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom.

31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina.

Voleo je Stounse, Stinga i Boba Marlija.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Scroll to top