BalkansPress

Dobro došli!

Čuveni trubač i član postave Sedmorice mladih Zarije (Zoran) Raković Tasa nekoliko dana nakon smrti u tajnosti je sahranjen.

 

Kako Kurir saznaje, poslednjem ispraćaju prisustvovali su samo njegovi najbliži. Koliko je taj čin bio pod velom misterije, govori i podatak da niko od njegovih kolega iz benda i bliskih prijatelja, čak ni rodbina, nije imao informaciju o tome gde će mu biti ispraćaj.

*FOTO: DADO ĐILAS

- Bila je to njegova želja. Niko od nas nije bio na sahrani. Ostali su sad samo Jova, Neša i Ljuba Milić. Tasu ću pamtiti kao najduhovitijeg člana Sedmorice mladih. Jova je smešan, ali Tasa je bio beskrajno duhovit. Mnogo me je rastužila ova vest. Bio je bolestan. Niko ne živi večno - rekla je za Kurir Suzana Mančić.

 

Od dragog prijatelja bivši drugovi samo su se oprostili čituljom u Politici:

"Zahvalni smo ti za dugogodišnji rad i prijateljstvo, tvoji Ljuba, Jova i Neša."

FOTO: PRINTSREEN

Tasa je bio član Sedmorice mladih od osnivanja 29. septembra 1959. u Beogradu. U prvoj postavi bili su: Nebojša Dančević - klavir, Milutin Vasović - gitara, Ljubiša Stošić - bas, Branislav Todorović - bubnjevi, Zarije Raković - truba, Ljubiša Milić - trombon, i Vladislav Vasilić - klarinet. Vasilić (koji je 1966. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći) odlazi u vojsku 1963, a u grupu dolazi Jova Radovanović.

Todorović je preminuo 1978, a na njegovo mesto došao je Nebojša Kunić. Gitarista Vaske preminuo je 1998, a 2014. otišao je i Buca.

 

Nastupali su u gotovo svim prestižnim i mondenskim mestima Starog kontinenta. Slava koju su nosili više od 30 godina sada deluje nestvarno. Pojavili su se početkom šezdesetih, kao što jednom reče Momo Kapor, poput eksplozije zvuka, na kraju tamnog tunela u kojem je jedino sijala zvezda petokraka i iz kojeg smo polako i mukotrpno izlazili u raskošni svet zabave i šou-biznisa.

Zaštitni znak dva kanala beogradske televizije bile su nezaboravne porodične zabavne emisije koje je režirao Jovan Ristić: "7 plus 7", "Cirkus 7 mladih" i "Budite uz nas". Poslednji nastup ansambl je imao u maju 1991. u Sarajevu. Iste godine ušli su u Ginisovu knjigu rekorda kao sastav koji je 33 godine neprekidno svirao zajedno. Među brojnim nagradama iz kulture dobili su i zvanje istaknutih umetnika Jugoslavije.

Venčanje bez mladoženje

Oženio se "na potvrdu"

Tasa je u bendu svirao trubu, a zanimljivo da nije prisustvovao ni sopstvenoj svadbi. Oženio se suprugom Ljiljanom "na potvrdu", preko jednog prijatelja. Boravio je tada u Cirihu.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top