BalkansPress

Dobro došli!

Dramski umetnik Lazar Dubovac (39), koga publika najviše pamti po ulozi Mališe u serijalu „Moj rođak se sela“, odlučio je da napusti glumu i da se zamonaši, saznaje Kurir.

Glumac već nekoliko meseci živi na Svetoj Gori, u manastiru Hilandaru, što su nam potvrdile i njegove kolege, piše ovaj tabloid.

– Hteli smo Lazara da angažujemo u novoj seriji, ali smo čuli da je napustio Srbiju. Čuli smo da je u Hilandaru i da želi da se zamonaši – priča za Kurir jedan od producenata, koji je već s Dubovcem sarađivao, a koji je želeo da ostane anoniman.

 

Isto su za ovaj list potvrdili i naši turisti koji su se nedavno vratili sa Svete Gore.

– Videli smo Mališu. Hteli smo s njim da se slikamo, ali nam nisu dozvolili da ga fotografišemo. Čuo sam da se priprema za monaški život i da je trenutno iskušenik – ispričao je sagovornik Kurira.

Iskušenik je termin koji se u pravoslavlju koristi za osobu koja se sprema da se zamonaši i koja se nalazi u nekoj vrsti provere da li je sposobna za monaški život. Pripreme za monaštvo mogu da traju i nekoliko godina posle kojih sledi svečani čin monašenja, kada iskušenik daje monaške zavete, prima postrig i dobija novo ime.

Kontaktirali smo s Lazarem Dubovcem povodom naših saznanja, ali on nije odgovorio na naše pozive i poruke, tvrde u Kuriru.

лазар дубовац

*Foto: Instagram

Odluka glumca ne treba da čudi jer on već više od deset godina odlazi u Hilandar. Pre nekoliko godina pričao je kako je mir pronašao na Svetoj Gori.

– Nisam mogao da se nagledam lepote. Posle nekog vremena provedenog tamo čovek počne da se preispituje zašto je na ovoj planeti i kuda odlazi naša energija i stečeno znanje. Zapitao sam se: čemu jurnjava za poslom, svađe, dokazivanja? Ništa vam ne okupira pažnju – otkrio je on tada.

– Ko jednom ode na to sveto mesto, neka energija ga stalno vuče da se ponovo vrati – dodao je tada Dubovac.

 

On je tada ispričao da na poznate ličnosti više reaguju turisti nego monasi.

– Ljudi su me prepoznali i čudili se otkud to da im glumac kuva i služi kafu. Monahe ne interesuje ko sam ja, čime se bavim, koliko imam novaca, nego je osnova svega ljubav. Kuvanje kafe je vrsta pažnje, a i to je ljubav. Pored toga, krčio sam put u šumi, čistio manastire, pravio sveće, brojanice – završio je Dubovac.

Rastko Lupulović postao Ilarion

Лазар Дубовац

*Glumac Rastko Lupulović, sada Episkop novobrdski Ilarion / Foto: Fejsbuk

Nekadašnji glumac Rastko Lupulović zamonašio se još 1996. godine i uzeo ime Ilarion. Rođen je 1974. godine u Beogradu, a ljubitelji filmske umetnosti ga pamte po ulogama u filmovima Biće bolje i Paket-aranžman, kao i seriji Otvorena vrata. Godinama je bio iguman manastira Draganac, nedaleko od Gnjilana, u Kosovskom Pomoravlju. Krajem maja izabran je za vikarnog episkopa patrijarha Porfirija, s titulom „Episkop novobrdski“.

 

(Ljubomir Radanov, Kurir)

Scroll to top