BalkansPress

Dobro došli!

Hrvatski državni arhiv prikazao je sinoć u Noći muzeja široj javnosti dosad nepoznata dokumenta iz života velikog genija Nikole Tesle.

  

 

Reč je, pre svega, o Teslinoj krštenici iz 1856. godine koja je sačuvana u takozvanoj Matici parici, knjizi rođenih, venčanih i umrlih parohije u Smiljanu.

Drugi važan dokument je Teslina molba za izdavanje pasoša iz 1883. godine u Zagrebu u kojoj on na interesantan način opisuje svoj izgled.

U matičnoj knjizi iz Teslinog rodnog Smiljana navedeno je da je rođen 28. juna 1856. godine (vreme se računalo po julijanskom kalendaru).

Izmišljeno hrvatsko poreklo - Pojedini hrvatski mediji navode da je Tesla pisao lični dnevnik i da je u njemu govorio o svom „hrvatskom plemićkom poreklu“ te da je njegov pradeda zavoleo devojku pravoslavne vere i prešao u pravoslavlje. Poznavaoci Tesline biografije u Hrvatskoj i Srbiji smatraju da je to izmišljeno. „To je očigledno falsifikat. Obično se uzme neki tačan detalj iz biografije, a onda se doda gomila neistina“, kaže Branimir Jovanović. Isto tvrdi i Tanja Rudež iz Zagreba.

Već sledećeg dana u hramu Sv. Petra i Pavla krstio ga je paroh Toma Oklobdžija, a kum je bio kapetan Jovan Drenovac iz Gospića.

 

 

 

- Činjenica da je Tesla kršten već sledećeg dana po rođenju i da je to obavljeno u crkvi u kojoj je njegov otac služio, a koja se nalazila tik uz njihovu kuću, navodi na pretpostavku da je obitelj strahovala da je slabo novorođenče - Tanja Rudež, autorka knjige o Tesli.

Drugi važan dokument je Teslina molba da mu se izda pasoš da bi putovao u Francusku, Rusiju i Nemačku, koju je podneo nadležnoj instituciji u Zagrebu 1883. godine.

U to vreme nisu postojale fotografije pa je onaj koji moli morao da opiše svoj izgled. Tako je Tesla sebe opisao kao čoveka „velikog stasa, crne kose i očiju, duguljastog lica i šiljastog nosa“.

- Znali smo da postoji matična knjiga rođenih, umrlih i venčanih jer smo iz nje dobili dva originalna prepisa krštenice. Oba dokumenta deluju nam autentično i drago nam je da ih kolege iz Hrvatske imaju jer se time samo obogaćuje građa - kaže Branimir Jovanović, direktor Muzeja „Nikola Tesla“ u Beogradu.

 

 

Opis u molbi za pasoš

1. Ime i prezime: Nikola Tesla
2. Status: neoženjen
3. Zanimanje: telefonski vježbenik
4. Godina rođenja: 1856.
5. Da li je pismen ili ne: pismen
6. Kamo putuje: Francusku, Rusiju i Njemačku
7. Na koje vreme: na tri godine
8. Stas: velik
9. Lice: podugo
10. Kosa: crna
11. Oči: crne
12. Usta: razmjerna
13. Nos: šiljast
14. Osobite biljege: nema
15. Prebiva: Gospiću, kbr. 244
16. Nadležan: Gospić
17. Podžupanija, odnosno kotar: Gospić
18. Vera: grčkoistočno

 

(Blic) 

 

 

 

Scroll to top