BalkansPress

Dobro došli!

Na trećem spratu nedovršene zgrade zabarikadirale su se naoružane i nepoznate osobe. Ubrzo potom, ispred nje zaustavio se kombi iz kojeg je izašla grupa specijalaca.

Reporteri “Blica” proveli su dan u bazi Specijalne antiterorističke jedinice MUP, gde su se izbliza posmatrali pripreme pripadnika SAJ za najrizičnije situacije sa kojima mogu da se suoče na terenu.

Obračuni sa teroristima i kriminalnim grupama -to su njihovi zadaci

*Obračuni sa teroristima i kriminalnim grupama - to su njihovi zadaci / FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Već 40 godina, svaki dan, 24 sata dnevno, pripadnici ove jedinice spremni su za akciju - bilo da treba da se hapse članovi kriminalne grupe, brani otadžbina od terorizma ili spasavaju ugroženi u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih vrsta nesreća.

 

Najteži zadaci

-Jedinica je namenjena za izvršavanje najrizičnijih zadataka koje nije u mogućnosti da izvršava redovni sastav policije. Često se može čuti da se SAJ poziva kao poslednje rešenje za najteže zadatke i najopasnije situacije, što je u osnovi tačno. Mi dolazimo kada ostale organizacione jedinice policije nisu u mogućnosti da svojim sredstvima reše neku kriznu situaciju, zato ponekad kažemo da drugi imaju pravo na grešku, ali mi nemamo - priča za "Blic" starešina jedinice zadužen za saradnju sa medijima.

O njihovoj hrabrosti, obučenosti i požrtvovanju svedoče brojne akcije

*O njihovoj hrabrosti, obučenosti i požrtvovanju svedoče brojne akcije / FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Prema njegovim rečima, pripadnici SAJ izvršavaju najrazličitije zadatke, a uvek su spremni za intervencije u slučaju vanrednih situcija - otmice talaca u objektima, vazduhoplovima i drugim sredstvima prevoza, kao i intervencije u slučaju barikadiranja i pružanja otpora vatrenim oružjem. Kako izgleda njihov rad na terenu, uverili smo se i mi u simuliranoj akciji - upad u zabarikidirane prostorije.

 

Upad

U nedovršenoj zgradi (koja služi za obuku pripadnika specijalne jedinice), koja se nalazi u okviru njihove baze u Batajnici, odigravala se prava akcija. Dvojica naoružanih muškaraca zabarikadirala su se na drugom spratu zgrade. Nakon što je dobijena naredba za intervenciju, tim specijalne jedinice bio je spreman za 15 minuta, nakon čega su krenuli na izvršenje zadatka.

*FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Pod punom opremom - uniformama, fantomkama tako da im se samo oči vide, sa balističkim kacigama, prslucima, štitovima, oružjem, tim SAJ oprezno se približio zgradi u kojoj se dešavala barikadna situacija. Svi kao jedan, delovali su brzo - upali su u zgradu i gotovo nečujno se popeli na sprat gde su bila zabarikidirana naoružana lica. Njihova akcija trajala je gotovo minut.

Prema rečima starešine SAJ, moto ove jedinice predstavljaju reči sprskog vojskovođe vojvode Živojina Mišića: Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred. O njihovoj hrabrosti, visokoj obučenosti i požrtvovanosti svedoče brojne akcije. Među njima, ističe se i jedna iz maja 2014. godine.

 

Poplave u sećanju

-Tada smo, prilikom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju pomagali ugroženom stanovništvu. SAJ je tada bio na terenu zajedno sa ostalim organizacionim jedinicama MUP, gde je pružao pomoć i spasavao stanovništvo koje je bilo ugroženo. Naši su pripadnici bili angažovani u Obrenovcu, Čačku, Ubu i Lazarevcu odakle su spasili i evakuisali preko 1000 osoba. Tada smo radili u saradnji sa Helikopterskom jedinicom, jedan deo ljudstva je izvlačen helikopterima, na mestima gde nije bilo moguće prići na drugi način. Radili smo danoćno u skladu sa pravilom: spasti i pomoći što pre.

-Život je namestio da naši pripadnici sa opremom kojom su raspolagali, sa rukama, srcem i organizacijom koja se prilagođavala situaciji, uspeju da spase brojne živote u onakvim katastrofalnim uslovima. Nismo samo angažovani kada neko protiv nas dejstvuje oružjem i eksplozivnim napravima, nego i kada je priroda protiv nas. Što je možda i najteže - objašnjava naš sagovornik.

*FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Prema njegovim rečima, u jedinici se obučavaju i specijalisti za sledeće dužnosti: ronioci, vodiči službenih pasa, snajperisti, za minsko-eksplozivna sredstva, padobranci, alpinisti.

-Svi oni deluju kao jedan tim - dodaje on.

Zlatna medalja od predsednika

Predsednik Srbije odlikovao je SAJ zlatnom medaljom za zasluge povodom obeležavanja Dana državnosti 2015. godine. Prema rečima starešine SAJ sa kojim su reporteri “Blica” imali prilike da razgovaraju, u aprilu prošle godine Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je ordenom Svetog kralja Milutina, SAJ kao ustanovu i komadanta ove jedinice Spa-soja Vulevića kao pojedinca, za izuzetan doprinos u podizanju i građenju Crkve Svetog Stefana Dečanskog u naselju „13. Maj“.

-Orden je tada lično uručio patrijarh Irinej. Inače, crkva je građena dobrovoljnim novčanim prilozima i dobrovoljnim radom pripadnika SAJ, vojske i građana iz naselja. To je prva crkva koja je izrađena dobrovoljnim radom pripadnika policije, vojske i građana - objašnjava naš sagovornik.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top