BalkansPress

Dobro došli!

Urbanizacija sa sobom donosi i manjak prostora za zelenilo. Koliko god svi znali da nam je ono neophodnom, zbog česte seče drveća i izgradnje novih objekata na teži način shvatimo da vazduh više nije istog kvaliteta kao ranije. A i da, imamo sve manje drveća.

 

Kako bi taj problem rešio, naučnik iz Srbije, doktor biofizičkih nauka Ivan Spasojević je izumeo "tečno drvo". Smešten je u Makedonskoj ulici, blizu opštine Stari grad. Deluje kao video bim, ali nije - to je, stručno nazvano, prvi foto-bioreaktor u Srbiji.

.

*FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Snimak na Tik Toku videlo 10 miliona ljudi

Da je ovo velika stvar, govori i podatak da je na TikTok profilu, koji prati 7 miliona ljudi, objavljen snimak o tom srpskom izumu. Sam video zapis pogledalo je 10 miliona ljudi, a objavljen je pre 9 dana!

 

@nasdaily

He made a liquid tree. Yes - you can pour this tree into a cup. What is this?! And how does it work? This is the incredible story of Dr. Ivan and Liquid3.

♬ original sound - Nas Daily

 

Objava je za samo jedan dan, pokupila više od 850.000 lajkova i gotovo 7.000 komentara, koji na pohvalni način govore o srpskoj inovaciji.

U aprilu ove godine, i na Instagram profilu "Pubity" koji ima više od 32 miliona pratilaca okačena je objava o ovom beogradskom "tečnom drvetu".

 

Kako funkcioniše "tečno drvo"

Oktud ideja o takozvanom tečnom drvetu?

Ivan je video problem u tome da ljudi u velikim gradovima žele drveće i zelenilo kako bi očistili vazduh, ali da za to nema mesta. Razmišljao je kako bi mogao da reši taj problem i došao na jedinstvenu ideju!

.

*FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Zeleni akvarijum sadrži šest stotina litara vode u kojoj se nalaze alge. One vezuju ugljen dioksid i putem fotosinteze prečišćavaju vazduh i proizvode čist kiseonik.

Možda "tečno drvo" nema korenje i lišće, ali pomaže prečišćavanju vazduha kao pravo drvo. Što više čisti, objekat postaje sve više zelen.

 

Sistem zamenjuje 200 kvadrata travnjaka

Doktor Spasojević je ranije pojasnio da se sistem oslanja na visoku efikasnost mikroalgi u vršenju procesa fotosinteze.

- Alge su efikasnije, u odnosu na kopnene biljke, od nekih deset do pedeset puta, što znači da veoma brzo vezuju ugljen-dioksid - kazao je on.

.

*FOTO: MILAN ILIĆ / RINGIER

Ovakav sistem od 600 litara kulture, zamenjuje jedno odraslo drvo ili 200 kvadrata travnjaka - objasnio je ranije dr Spasojević, naučni savetnik Instituta za multidisciplinarna istraživanja.

Ideja da zameni klupe za sedenje, a ne drveće

Ideja ovog projekta nije da se zameni drveće, već klupe za sedenje.

Obična klupa može da posluži samo da se sedne na nju i odmori, dok ovaj projekat predviđa da građani mogu da sednu, napune mobilni telefon, ali i da je uveče objekat osvetljen zahvaljujući solarnoj ploči. A usput i čisti vazduh.

Scroll to top