BalkansPress

Dobro došli!

LOZNICA (30. novembar 2023) – U selu Badovinci izvučen  – monoksil dužine 12,5 metara. Pretpostavke su da čamac potiče iz 18. veka i da je služio za prenos drvene vodenice.

Monoksili su najstarija plovila, izdubljena debla drveta koja je praistorijski čovek koristio da se njime otisne niz reku. Kada je na obali reke Drine, u ataru sela Jelav kod Loznice, 2011. godine, nakon velike „stogodišnje“ poplave, pronađen prvi primerak ovakvog rečnog plovila, događaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a drinski monoksil započeo je svoju neobičnu i tada neizvesnu putanju koja je okončana u Muzeju Jadra, gde je čamac smešten u specijalno izgrađen aneks i danas čini deo stalne muzejske postavke.

 

Pre desetak dana u selu Badovinci iz Drine je izvučen još jedan primerak ovog rečnog plovila, čitav događaj ponovo je izazvao radoznalost javnosti, a odmah je reagovala i struka.

Na poziv kustosa Narodnog muzeja iz Šapca Branislava Stankovića, opservaciju pronađenog čamca izvršili su istoričari lozničkog Muzeja Jadra Zoran Tošić i Stefan Vilić i podvodni arheolog iz Muzeja nauke i tehnike u Beogradu Gordana Karović.

– Mi smo otišli 22. novembra i pogledali monoksil. Reč je o plovilu dužine od 10 do 12,5 metara. Dosta je duži u odnosu na monoksil iz Jelava koji se nalazi kod nas u Muzeju, čija je dužina 7,1 metara, a pretpostavke su da datiraju iz sličnog perioda. Podsetiću da je naš monoksil nastao krajem 18. i početkom 19. veka, a starost ovog tek pronađenog pouzdano ćemo znati kada budu izvršene dodatne hemijske analize. Za sada još uvek ne znamo mnogo – rekao je za „Loznički nedeljnik“ istoričar Muzeja Jadra Stefan Vilić dodajući da je pretpostavka da je pronađeni čamac iz daleke prošlosti, istesan iz jednog komada hrastovog drveta, impozantnih dimenzija, korišćen za prenos drvene vodenice karakteristične za to doba.

 

– Najverovatnije je i ovaj monoksil služio za nošenje drvene vodenice jer je to bila praksa u to doba. Tada se na taj način koristila moć reke kako bi se pravilo brašno od raznih žitarica kojim je Mačva bila bogata. Imamo podatak da je u to vreme u Mačvi bilo preko dvadeset vodenica koje su bile prisutne sve do 1960/70-ih godina, kada su se polako sve ugasile. Kada je reč o vodenicama na čamcima, obično su je nosila dva monoksila i to je zaista bilo nešto specifično i posebno i zato zahteva veliku analizu, istraživanje i pre svega zaštitu – ukazao je Vilić.

Kako je naznačio, u planu je da se monoksil iz Badovinaca zaštiti i da, kada se za to stvore uslovi, izloži i predstavi publici.

Prema rečima našeg sagovornika, monoksil iz Badovinaca je relativno lošije očuvan nego što je bio monoksil iz Jelava, nije u potpunosti kompletan i na njemu se mnogo jasnije vide tragovi alata na drvetu prilikom izdubljivanja i paljenja drveta. Pretpostavlja se da je reč o drugom majstoru jer je monoksil iz Jelava mnogo finije izrade.

Za sada su pretpostavke da pronađeno drinsko plovilo iz Badovinaca datira iz 18. veka i, ukoliko čamac bude zaštićen i izložen javnosti, predstavljaće još jedan istorijski biser koji svedoči o bogatoj prošlosti naših krajeva.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić

Scroll to top