BalkansPress

Dobro došli!

Pobednik u znanju, skromni dečak koji je na putu da postane genije, Mehmed Čalaković je u stogodišnjici osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“ u Tutinu, proglašen za najboljeg đaka ikada.

Od trećeg razreda učestvuje na školskim takmičenjima iz matematike, geografije, hemije i bosanskog jezika.

 

Prošle godine je kao učenik sedmog razreda, na opštinskim i regionalnim takmičenjima osvojio prva mesta iz svih predmeta na kojima je učestvovao. Na republičkim takmičenjima, među hiljada svojih vršnjaka u Srbiji, bio je najbolji iz hemije, osvojio drugo mesto iz geografije i treću nagradu iz matematike.

Mehmed ističe da je sve ove uspehe postigao radom i zalaganjem, uz pomoć svojih nastavnika, posebno roditelja.

“Pripremao sam se, kontinuirano sa svojim nastavnicima, profesorima i roditeljima. Tim trudom i radom sam uspeo da postignem ovaj rezultat. Na takmičenja sam počeo da idem od trećeg razreda, tada me povela učiteljica Ajša Ukić i od tada se stalno pripremam za takmičenja. Znači da se radom i trudom može sve postići i da treba da što više želimo da postignemo neke stvari i, uspećemo nekad“, kaže Mehmed.

Podjednako mu idu prirodne i društvene nauke i kaže da svaka za sebe ima svoj smisao. Otac je stalno uz njega kada učestvuje na takmičenjima po drugim gradovima, a majka ga posebno priprema, traži mu zadatke i proverava znanja.

Oni su uvek bili tu uz mene i moja najveća podrška. Da, najviše sam sa njom radio i hvala joj“, kaže Mehmed i kaže da još nije odlučio šta će da bude kad odraste. Odlučiće to, ističe, kada bude trebalo.

 

Kao i sva druga deca ima vremena za druženje, sport, igru i zabavu. Na internetu i sa mobilnim telefonom provodi dnevno oko sat. Vršnjacima poručuje da za znanje uvek ima vremena i da je trud ključ uspeha.

Trudite se i uspećete u onome što želite“, poručio je.

Drugari iz razreda su ponosni na njega, kažu da uvek uskoči i pomogne u rešavanju zadataka.

Mehmed, pored karakteristika „naučnog profila“ ima osobine i karakter da sutra bude uspešan naučnik i dobar čovek.

(Kurir.rs/Snews/Behar TV/Medin Halilović)


Scroll to top